Macronin puolue paistattelee gallupsuosiossa – Ranskassa edessä jännittävät parlamenttivaalit

Ranskan presidentinvaalit voittaneen Emmanuel Macronin puolue kasvattaa suosiotaan parlamenttivaalien alla. Keskustalainen Tasavalta liikkeessä -puolue on uusi, sillä se perustettiin virallisesti vasta toukokuun presidentinvaalien jälkeen.

Tuoreimman torstaina julkaistun mielipidemittauksen mukaan Macronin puolue on suosituin 32 prosentin kannatuksella. Kyselyn oli tehnyt tutkimusyritys Harris.

Puolueen kannatus on noussut vajaassa kahdessa viikossa kuudella prosenttiyksiköllä. Kyselyn perusteella ei ole tehty ennustetta siitä, kuinka monta paikkaa Tasavalta liikkeessä saisi parlamentista.

Macronille olisi tärkeää saada kesäkuun parlamenttivaaleissa tukea, jotta hän saisi vietyä lupailemiaan uudistuksia läpi.

Monet asiantuntijat ovat AFP:n mukaan epäilleet Macronin puolueen mahdollisuuksia saada vaalivoitto myös parlamenttivaaleissa. Tuoreella puolueella ei ole samanlaista koneistoa takanaan kuin vakiintuneemmilla puolueilla.

Hollande pitää kättään Macronin olalla.
Francois Hollande poistui Elysee-palatsista hyväntuulisen oloisena.

Macron ilmoitti eilen keskiviikkona hallituksensa kokoonpanosta. Uudessa hallituksessa on niin sosialisteja, keskustalaisia kuin oikeistolaisia. Pääministerikseen hän nimitti jo aiemmin konservatiivisen Edouard Philippen.

Sosialistipuolueen suosio kyntää yhä alhaalla

Ranskan presidentinvaalien tulos oli historiallinen, sillä perinteiset valtapuolueet jäivät kokonaan vaalien toiselta kierrokselta. Kesäkuun vaaleissa mitataan, jatkuvatko Ranskan puoluekentän mullistukset myös parlamenttivaaleissa.

Vaalit ratkaistiin lopulta Macronin sekä oikeistopopulistisen Kansallisen rintaman ehdokkaan Marine Le Penin välillä.

Torstaina julkaistussa kyselyssä oikeistolainen Tasavaltalaiset-puolue sekä oikeistopopulistinen Kansallinen rintama ovat jaetulla toisella sijalla. Niiden kannatus oli 19 prosenttia.

Ranskan vasemmistolle kyselyt lupaavat myllerryksen jatkumista. Entinen valtapuolue sosialistit kyntää torstain kyselyssä vain kuuden prosentin kannatuslukemissa. Se on vasta viidenneksi suosituin puolue.

Sosialistien edelle on kiilannut presidentinvaaleissa hyvin pärjänneen Jean-Luc Mélenchonin laitavasemmistolainen liike Taipumaton Ranska. Sen kannatus oli kyselyssä 15 prosenttia.

Parlamenttivaalien ensimmäinen kierros järjestetään 11. kesäkuuta. Kunkin alueen kaksi suosituinta ehdokasta pääsee 18. kesäkuuta järjestettävälle toiselle kierrokselle.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and