Macron veti Ranskan maailman vaikutusvaltaisimmaksi valtioksi

Ranska on maailman vaikutusvaltaisin valtio. Ainakin yhdysvaltalaisen pr-yhtiö Portland Communicationsin tutkimuksen mukaan.

Yhtiö on julkistanut tämän vuoden listan maailman vaikutusvaltaisimmista valtioista. Niin sanottu pehmeän vallan indeksi (engl. Soft Power 30) on tuotettu yhteistyössä Etelä-Kalifornian yliopiston kanssa.

Ranskan nousu viime vuoden viidenneltä sijalta ensimmäiseksi selittyy osittain keskustalaisen Emmanuel Macronin valinnalla Ranskan presidentiksi. Lisäksi Ranskalla on laaja diplomaattinen verkosto, joka toimii pontevasti maailmapolitiikassa ja kansainvälisissä järjestöissä.

Yhdysvaltojen putoamista ensimmäiseltä sijalta kolmanneksi selitetään pitkälti presidentti Donald Trumpin valinnalla. Trumpin kärkevä tyyli, sekavat selitykset ja Amerikka ensin -puheet ovat syöneet Yhdysvaltojen nauttimaa arvovaltaa.

Tutkimus tehtiin ennen Trumpin päätöstä vetää Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta. Päätös todennäköisesti laskee Yhdysvaltojen suosiota entisestään.

Indeksin häntäpäässä ovat Venäjä, Tšekki, Unkari, Brasilia ja Turkki. Tämä viittaa siihen, että maahanmuuttajavastaisilla ja autoritaarisilla valtioilla on vain vähänlaisesti vaikutusvaltaa maailmanpolitiikassa.

Eurooppa löysi itseluottamuksensa

Indeksi tuotetaan tutkimalla maiden hallintoa, kulttuuria – myös ruokakulttuuria, sillä Michelin-ravintoloiden määrä vaikuttaa pisteisiin –ulkopolitiikkaa, katuväkivaltaa, liikuntaa, digitalisaatiota, talouden uudistumista ja maan vetovoimaa sekä turistien että ulkomaisten opiskelijoiden silmissä.

Indeksi laskettiin kolmannen kerran. Indeksi ei ole erityisen edustava, sillä listalla on vain 30 maata, lähinnä rikkaita länsimaita.

Pehmeä valta on professori Joseph Nyen kehittämä käsite. Nyen mukaan pehmeä valta on kykyä suostutella ja levittää omia arvoja ja ihanteita. Lopulta kaikki haluavat sitä, mitä sinä haluat, Nye tiivisti.

– Tavallisesti pehmeä valta on pysyvää pääomaa, mutta me elämme poikkeuksellisia aikoja. Tulokset heijastavat kansainvälisen vaikutusvallan jakautumisen muutosta. Eurooppa on löytänyt kadonneen itseluottamuksensa, ja Aasia lisää pehmeää valtaansa. Samaan aikaan Donald Trumpin Amerikka ensin -puheet vähentävät Yhdysvaltojen vaikutusvaltaa, Nye arvioi tuloksia Guardian-lehden haastattelussa.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and