Macron haluaa nostaa puolustusbudjettia ensi vuonna

Ranskan presidentti Emmanuel Macron vakuuttaa, että Ranskan puolustusbudjettia kasvatetaan ensi vuonna.

Presidentti sanoi Lounais-Ranskan Istresissä, että puolustusbudjettia nostetaan vuodesta 2018 lähtien 34,2 miljardiin euroon.

– Mitään muuta budjettia kuin puolustusvoimien budjettia ei kasvateta, Macron sanoi.

Macron vakuutti olevansa sitoutunut Naton asettamaan tavoitteeseen, että jäsenmaat kasvattavat puolustusbudjetiaan kahteen prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2025 mennessä.

Presidentin mukaan puolustusleikkaukset ovat vain väliaikaisia.

Macron kommentoi Ranskan puolustusvoimien komentajan Pierre de Villiers'n eroa puheessaan ranskalaisille sotilaille Istresin sotilastukikohdassa päivä komentajan eron jälkeen.

– Kenraali de Villiers päätti astua syrjään. Se on hänen päätöksensä ja kunnioitan sitä täysin, Macron sanoi.

Macron kehui sotilaita ammattimaisuudesta ja uskottavuudesta.

– Haluan toistaa syvän kunnioitukseni teitä kohtaan. Nautitte täydellistä luottamustani. Tämä ei ole vain sanahelinää, vaan aion olla päättäväisesti rinnallanne, Macron lupasi.

De Villiers erosi komentajuudesta

Ranskan puolustusvoimien komentaja, kenraali Pierre de Villiers erosi eilen Macronin puolustusleikkauksiin liittyvän sanaharkan seurauksena.

De Villiers ja Macron olivat olleet ilmiriidassa sen jälkeen, kun Macronin hallitus ilmoitti 850 miljoonan euron leikkauksista puolustusbudjettiin. Leikkaukset ovat osa 4,5 miljardin euron menoleikkauksia, joiden tarkoitus on vähentää Ranskan budjettialijäämää.

De Villiers käytti leikkauksista rajua kieltä, ja Macron puolestaan muistutti de Villiers'tä Ranskan armeijan komentoketjusta.

Armeija piti leikkauksia petoksena. Ensimmäisinä viikkoinaan presidenttinä Macron osoitti armeijalle vahvaa tukea.

Lecointre palveli Ruandassa ja Bosniassa

Presidentti Macron nimitti eilen uudeksi komentajaksi 55-vuotiaan kenraali François Lecointren.

Le Monde kertoo, että Lecointre on palvellut Ranskan sotilasoperaatiossa Ruandassa 1990-luvun kansanmurhan aikaan ja Bosniassa YK-operaatiossa vuonna 1995. Hän komensi vuonna 2013 eurooppalaista Malin armeijan koulutusoperaatiota.

Esikuntapäällikkö on Ranskassa Suomen puolustusvoimain komentajaa vastaava armeijan korkein upseeri, joka vastaa sotilasoperaatioista. Presidentti on Ranskassa puolustusvoimien ylipäällikkö, kuten Suomessakin.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lisäksi jutussa on käytetty lähteenä Le Mondea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and