Maakuntavaaleihin mennään Lapissa kesä puolivaloilla –  taisto alkaa vasta loppusyksystä

Maakuntavaltuustosta tulee aivan uusi päättävä toimielin, jolla on huomattavan paljon valtaa, kun sen alaisuuteen tulee merkittävä määrä toimintoja. Esimerkiksi sosiaalihuollon ja terveydenhuollon lakisääteiset julkiset tehtävät siirtyvät kunnilta ja kuntayhtymiltä maakuntien tehtäväksi.

Maakuntien tehtäväksi siirtyy myös muita kuntien ja kuntayhtymien vastuulla olevia tehtäviä ja valtion aluehallinnon tehtäviä.

Maakuntavaltuuston vaalin voi maakunnan kannalta arvioida olevan jopa tärkeämpi kuin eduskuntavaali. Voisi kuvitella, että puolueilla on kova into saada mahdollisimman monta omaa päättäjää valtuuston penkeille. Siinä mielessä rauhallinen eteneminen on yllättävää.

Paikkoja uuteen Lapin maakuntavaltuustoon on tulossa 59. Kukin puolue tai valitsijayhdistys voi asettaa vaaleihin enintään 88 ehdokasta.

Ensimmäisenä ehdokkaittensa nimiä kiiruhti julkaisemaan perussuomalaiset, joka ilmoitti samalla lähtevänsä vaaleihin täydellä listalla.

Keskusta odottaa paikallisyhdistyksiltään esityksiä ehdokkaiksi syyskuun puoleenväliin mennessä. Ehdokkaat on tarkoitus lyödä lukkoon lokakuun piirikokouksessa. Keskustan Lapin piiri asettaa 50 ehdokasta ja Perä-pohjolan piiri 38 ehdokasta.

Vasemmistoliitolla on ehdokasasettelu menossa ja tavoitteena silläkin on täysi lista eli 88 ehdokasta. Päämääränä on olla maakuntavaaleissa Lapin toiseksi suurin puolue kunnallisvaalien tapaan.

Sosialidemokraattien Lapin piiri pitää piirikokouksen marraskuun puolivälissä ja ehdokaslistat on tarkoitus saada ainakin pääpiirteittäin valmiiksi silloin.

Maksimimäärän ehdokkaita asettaa myös kokoomus. Nimiä ei vielä ole, mutta perjantaina piirihallituksen kokouksessa mahdollisesti jo nimetään ensimmäisiä ehdokkaita.

Lapin vihreät pyrkii täyteen listaan, mutta hyvänä tuloksena pidetään jos päästään yli neljäänkymmeneen ehdokkaaseen. Listaa aletaan kerätä elokuun jälkeen.

Myös Lapin kristillisdemokraatit käynnistävät maakuntavaaleihin valmistautumisen vasta kesälomien jälkeen. Vauhtiin on tarkoitus päästä viimeistään elokuussa, kun puoluehallituksen kokous on saatu pidettyä.

Aikaa puolueilla on kyllä hyvin ehdokkaiden haalimiseen. Ehdokasasettelu päättyy joulukuun kahdestoista päivä eli vajaat seitsemän viikkoa ennen vaaleja.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and