Luulitko Trumpin jo hävinneen? Parjatulla presidentillä on yhä tyytyväiset tukijansa

Kuka pitää enää presidentti Donald Trumpista?

Tämä kysymys nousee väistämättä mieleen Yhdysvaltain uutisia seuratessa.

Kenellekään hänen edeltäjistään ei ole mitattu sadan virkapäivän jälkeen yhtä alhaisia, alle 40 prosentin kannatuslukuja. Kokonaiskannatus on kyntänyt matalalla sen jälkeenkin.

Trumpilla on silti yhä ystäviä. Presidentistä pidetään konservatiivipiireissä, jotka ovat suuria ja vaikutusvaltaisia.

Nasdaqin pääkonttori New Yorkissa.
Nasdaqin pääkonttori New Yorkissa.Andrew Gombert / EPA

1. Trump on sijoittajien ja rahoittajien presidentti

Muun maailman pöyristellessä Yhdysvaltain lähtöä Pariisin ilmastosopimuksesta osakekurssit nousivat New Yorkissa. Osakkeiden arvoa kuvaava Nasdaq-indeksi käväisi ennätyskorkealla.

Markkinat reagoivat näin siksi, että Trump lunasti odotukset. Trump on ollut poliittisesti arvaamaton, mutta taloudessa hän on ennakoitava kapitalisti.

– Jos yleiset Trump-odotukset ajaisivat markkinoita, alaspäin mentäisiin, Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich sanoo.

Ne eivät aja, ainakaan lyhyellä tähtäimellä. Tilanne voi muuttua, jos poliittinen myllerrys jatkuu pidempään.

Toistaiseksi rahamarkkinoiden analyysi on kuitenkin tämä: Trump on kurssikehityksen perusteella viime presidenteistä vakain.

Bill Clinton pysyi Trumpin tavoin plussan puolella, mutta Barack Obaman kauden alussa osakkeet syöksyivät ennenkuin ne ponkaisivat nousuun. George W. Bush ei ollut missään vaiheessa markkinoiden mieleen.

Infografiikka

Yhdysvaltain talous on kasvanut jo useamman vuoden ajan. Työttömyysaste on alle viidessä prosentissa, mikä on poikkeuksellisen hyvä tilanne. Kuluttajat luottavat huomiseen.

Myönteinen talouskehitys ei oleTrumpin ansiota, mutta hän poimii sen hedelmiä.

Noususuhdanteen tässä vaihessa yritykset yleensä muuttuvat varovaisemmiksi, koska pelkäävät hintojen, korkojen ja palkkojen nousua. Siitäkään ei näy merkkejä.

– Toki Yhdysvaltain keskuspankki on vähän nostanut korkoja, mutta ne ovat matalalla tasolla. Rahapolitiikka on edelleen elvyttävää, von Gerich kertaa ja tekee yhteenvedon:

– Yrityksille tämä on ollut kultakutriskenaario. Kasvua on, mutta kovaa inflaatiota tai palkkojen nostopaineita ei ole.

Rahoituspiirejä ja useita eri teollisuudenalojen miellyttää se, että Trump haluaa purkaa sääntelyä.

Trump on kurssikehityksen perusteella viime presidenteistä vakain.

Uskonnollisen oikeiston abortin vastainen mielenosoitus Washingtonissa 2.3. 2016.
Uskonnollisen oikeiston abortin vastainen mielenosoitus Washingtonissa 2.3. 2016.Shwan Thew / EPA

2. Trump on kristillisen oikeiston suosikki

Yhdysvaltain kristillisen oikeiston johtohenkilöt lataavat suuria odotuksia Trumpiin. He näkevät Trumpissa mahdollisuuden viedä eteenpäin vuosikausia jäissä olleita hankkeitaan.

Demokraattipresidentti Barack Obama ei kristillistä oikeistoa kuunnellut. Trump sen sijaan pitää heille Valkoisen talon ovia auki.

Johtohahmojen suitsutus on tehonnut myös katutasolla, sillä kristillinen oikeisto on suurin yhtenäinen Trumpiin tyytyväisten ryhmä Yhdysvalloissa.

Itsensä evankelikaaliseksi määritteleviä, oikeistolaisesti ajattelevia kristittyjä on Yhdysvalloissa 70–80 miljoonaa eli noin neljäsosa asukkaista. Jos tähän ryhmään lisätään konservatiiviset mormonit ja juutalaiset, puhutaan uskonnollisesta oikeistosta.

Oikeistokristityt kuuluvat eri kirkkokuntiin katolisista helluntailaisiin. Valtaosa heistä on valkoihoisia protestantteja. Latinojen määrä kasvaa koko ajan.

Mustat protestantit sen sijaan ovat voittopuolisesti Trumpia vastustavia demokraatteja.

Viime syksyn presidentinvaaleissa äänestäjistä neljännes oli oikeistokristittyjä. Heistä jopa 80 prosenttia äänesti Trumpia.

Tilanne ei ole juurikaan muuttunut, vaikka Trumpin käytös presidenttinä ei ole kovin kristilliseltä vaikuttanut. Huhtikuun lopussa hänen kannatuksensa oli tässä ryhmässä vankkumaton, vaikka muiden äänestäjien keskuudessa se oli tippunut roimasti.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Oikeistokristityt ovat erityisen kiinnostuneita korkeimmasta oikeudesta.

Yhdysvallat on liittovaltio, jossa poliittisesta vallasta taistelee kaksi puoluetta. Korkeimman oikeuden rooli on usein ratkaiseva, koska se tulkitsee kiistakysymyksissä perustuslakia.

Tuomarit ovat sanoneet viimeisen sanan niin kauppasopimuksiin kuin kuolemantuomioihin.

Korkeimman oikeuden tuomarit ovat riippumattomia, mutta heidän henkilökohtaisten arvojensa uskotaan vaikuttavan päätöksiin.

Tuomarinvirka on pysyvä, useimmat heistä ovat virassaan vuosikymmeniä. Siksi heidän valintansa on kovaa poliittista peliä.

Trumpin Korkeimman oikeuden tuomariksi nimittämä Neil Gorsuch vaimonsa Louisen kanssa.
Trumpin korkeimman oikeuden tuomariksi nimittämä Neil Gorsuch vaimonsa Louisen kanssa. Michael Reynolds / EPA

Trump on jo nimittänyt uudeksi tuomariksi Neil Gorsuchin, joka on elämänkatsomukseltaan konservatiivi katolilainen.

– Hän oli sillä ehdokaslistalla, jonka kristillinen oikeisto Trumpille teki, Helsingin yliopiston Pohjois-Amerikan kirkkohistorian dosentti Markku Ruotsila kertoo.

Lähivuosina korkeimmasta oikeudesta on jäämässä eläkkeelle kaksi tuomaria.

– Jos Trump nimittää tältä listalta lisää tuomareita, vaikutukset ulottuvat vuosikymmenien päähän. Tämä on tärkein syy siihen, miksi oikeistokristityt kannattivat Trumpia ja kannattavat edelleen, Ruotsila sanoo.

Samaritans Purse -avustusjärjestön johtaja ja pastori Franklin Graham on yksi näkyvimmistä Trumpia kannattavan kristillisen oikeiston edustajista Yhdysvalloissa.
Samaritans Purse -avustusjärjestön johtaja ja pastori Franklin Graham on yksi näkyvimmistä Trumpia kannattavan kristillisen oikeiston edustajista Yhdysvalloissa.Philip Dhil / EPA

Äärilaitojen välissä on maltillisia keskitien kulkijoita, joita ei kuitenkaan Valkoiseen taloon kutsuta.

Valkoinen kristillinen tai uskonnollinen oikeisto ei ole yhtenäinen ryhmä.

Äärilaitojen välissä on maltillisia keskitien kulkijoita, joita ei kuitenkaan Valkoiseen taloon kutsuta.

– Trump suosii kaikkien konservatiivisimpia kristillisen oikeiston johtajia, joita konsultoidaan enemmän kuin aikaisemmin. Aivan toisella tavalla kuin edelllisten hallintojen aikana, Ruotsila sanoo.

Trump ei ole ainakaan vielä saanut läpi lupaamiaan lakiuudistuksia, mutta hän on antanut uskonnollisten vieraidensa toivomia presidentin asetuksia.

Tärkeimmät niistä liittyvät uskonnonvapauden suojelemiseen ja edistämiseen.

– Käsitteen sisälle kuuluvat nykyään kaikki kristillisen oikeiston projektit eli abortin vastustaminen, perinteisen perhemallin vahvistaminen ja samaa sukupuolta olevien avioliittojen vastustaminen, Ruotsila kertoo.

Pieni baptistikikko Keyserissa Länsi-Virginiassa. Verovapaus on elinehto monille seurakunnille Yhdysvalloissa.
Pieni baptistikirkko Keyserissa Länsi-Virginiassa. Verovapaus on elinehto monille seurakunnille Yhdysvalloissa. Mika Hentunen / Yle

Presidentin asetus varmistaa verovapauden uskontopohjaisille kirkoille ja järjestöille. Se myös käytännössä takaa sen, että saarnatuolista voi lausua poliittisia kannanottoja – tai ainakaan siitä ei rangaista.

Oikeistokristityt haluavat muiden amerikkalaiskonservatiivien tavoin, että verot pysyvät matalalla ja valtiovalta puuttuu mahdollisimman vähän kansalaisten elämään.

– Kristilliselle oikeistolle on tärkeä periaate, että valtiovallan pitää olla heikko. Se on heille suorastaan uskonnollinen kysymys, Ruotsila sanoo.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and