Lomarahojen leikkaukset kummittelevat syksyn palkkaneuvotteluissa

Työmarkkinajärjestöjen hallituksen painostuksesta hyväksymässä kilpailukykysopimuksessa nipistettiin julkisten alojen työntekijöiden lomarahoista 30 prosenttia vuosina 2017–19. Säästöillä rahoitettiin työnantajien sosiaaliturvamaksujen alennusta.

Nyt lomarahojen leikkaukset kummittelevat syksyn liittokohtaisten työmarkkinaneuvottelujen yllä. Julkisen sektorin liittojen palkkaneuvotteluista odotetaan vaikeita.

Kunta-alan työehtosopimukset ovat katkolla vasta ensi vuoden tammikuun lopulla, joten kunta-alalla on aikaa katsoa, mitä vientiteollisuuden liittojen neuvotteluissa syksyn aikana tapahtuu.

Leikkaukset nipistivät ostovoimaa

Opettajien OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen muistuttaa, että epäoikeudenmukaiseksi koettu lomarahojen leikkaus on syönyt ostovoimaa.

– Se tekee yli puolentoista prosentin kuopan julkisen sektorin palkansaajan ostovoimaan. En ota kantaa siihen, miten se saadaan takaisin, mutta kyllä se siellä neuvottelupöydässä tulee varmasti olemaan, Luukkainen arvioi.

Kuntatyönantaja haluaa pitää kiinni sopimuksista. Kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen korostaa, että järjestöt ovat hyväksyneet sopimuksen.

– Lomarahojen leikkaushan on osa kilpailukykysopimusta, ja siitä on sovittu. Keskusjärjestöt ovat sen hyväksyneet, samoin kaikki julkisen alan palkansaajajärjestöt. Se on osa sopimusta, ja me pidämme siitä kiinni, Jalonen linjaa.

Markku Jalonen
Markku Jalonen Timo Korhonen / AOP

Mille aloille korkeimmat palkankorotukset?

Syksyn työmarkkinaneuvotteluissa väännetään kättä myös siitä, mitkä alat määräävät palkankorotusten katon. Opettajien OAJ:n Olli Luukkainen ei anna suosiolla palkkajohtajuutta vientiliitoille.

– Mitä palkkajohtajuus tarkoittaa? Ei missään tapauksessa korkeampia palkankorotuksia kuin mitä julkinen sektori saa, Luukkainen kuittaa.

Kuntatyönantajien Jalonen korostaa palkkamaltin tärkeyttä.

– On välttämätöntä jatkaa hyvin maltillista kustannuskehitystä. Vain sitä kautta me kyetään takaamaan jatkoa talouskasvulle ja edistämään työllisyyttä, Jalonen toteaa.

Yhdestä asiasta OAJ:n Luukkainen ja kuntatyönantajien Jalonen ovat samaa mieltä; hallituksen on paras pysyä kaukana työmarkkinapöydästä.

Lue myös: Sipilän pään kääntäneen kätilön evästys palkkaneuvotteluihin: Jo riittää säästötalkoot

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and