Libanonissa vietetään arabimaissa harvinaista Pride-viikkoa: “Nuori sukupolvi ei halua enää piileskellä tai esittää heteroa”

Arabimaa Libanonissa on vietetty tällä viikolla ensimmäistä kertaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet esille nostavaa Pride-viikkoa. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin suhtaudutaan hyvin kielteisesti arabimaissa, joten tapahtuma on alueella poikkeuksellinen.

Monissa maissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä uhkaavat sakot, vankeustuomiot ja muutamissa jopa kuolemantuomio. Beirut Priden järjestäjien mukaan heidän tapahtumansa on merkki siitä, että ainakin Libanonissa asenteet ovat kulkeneet avoimempaan suuntaan viime vuosina.

Damien huomauttaa, että viranomaiset olisivat voineet estää tapahtuman järjestämisen. Niin ei kuitenkaan tehty.

– Viisi vuotta sitten tällainen ei olisi onnistunut. Ilmapiirissä on tapahtunut selvää edistystä. Nuori sukupolvi ei enää halua piileskellä tai esittää heteroa. He haluavat olla oma itsensä, tapahtuman järjestäjiin kuuluva Hadi Damien kertoo puhelimitse Ylelle.

Vaikka Pride-viikkoa ei ainakaan tässä mittakaavassa ole vietetty, on pikkuruisessa arabimaassa järjestetty jo vuosikymmenten ajan tapahtumia kansainvälisenä homo- ja transfobian vastaisena päivänä. Libanonissa on joukko järjestöjä ja kansalaisaktivisteja, jotka ovat tehneet jo pitkään töitä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta.

Asenteissa on kuitenkin paljon vielä tehtävää. Järjestäjät joutuivat perumaan seminaarin heti Pride-viikon alkajaisiksi islamistien uhkausten vuoksi.

Beirut Pride
Beirut Priden järjestäjien mukaan asenteet ovat muuttuneet viime vuosina suvaitsevaisemmiksi Libanonissa. Beirut Pride

Ennakkoluulot istuvat syvässä – homoutta saatetaan luulla länsimaiseksi

Libanon lukeutuu Lähi-idän vapaamielisimpiin maihin, mutta myös siellä homoseksuaalisuudesta voi saada periaatteessa sakot tai vuoden vankeustuomion. Tälläkin rintamalla on otettu varovaisia askeleita sallivampaan suuntaan.

Laki kieltää kirjaimellisesti sanottuna "epäluonnollisen" seksuaalisen käyttäytymisen, eikä viittaa suoraan homoseksuaalisuuteen. Sen varjolla on tuomittu homoseksuaaleja, mutta viime vuosina muutamat tuomarit ovat jättäneet ihmisiä tuomitsematta muun muassa toteamalla, ettei homoseksuaalisuus ole luonnotonta.

Asenteet ja ennakkoluulot istuvat syvässä. Kaapista ulos tuleminen voi johtaa hylkäämiseen perheen ja tuttavien taholta. Homo tai lesbo saatetaan esimerkiksi pakottaa naimisiin eri sukupuolta olevan kanssa. Pahimmillaan on vähemmistöihin kohdistuu väkivaltaa.

Damian kertoo, että Libanonissa elää yhä paljon vääriä käsityksiä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä. Syynä on se, ettei ihmisillä ei ole oikeaa tietoa. Homoseksuaalisuutta saatetaan esimerkiksi epäillä länsimaista tuoduksi tai sairaudeksi.

– Esimerkiksi vanhemmat saattavat järkyttyä, jos lapset kertovat olevansa homoja, koska vanhemmat ajattelevat epäonnistuneensa kasvatuksessa, Damien kuvailee.

Pride-tapahtuman järjestäjät yrittävät tehdä muutosta levittämällä tietoa. He eivät ota kantaa politiikkaan.

– Emme hae yhteenottoa tai vaadi ihmisiä tekemään jotain. Lähdemme hyvin universaalista ajatuksesta, ettei ketään saa syrjiä, Damien sanoo.

Beirut Pride
Beirutin Pride -viikon aikana on järjestetty muun muassa keskustelutilaisuuksia. Beirut Pride

Libanonissa ei vielä nähdä Pride-marssia

Länsimaissa Pride-viikot huipentuvat yleensä suuriin marsseihin. Beirutin Priden järjestäjät päätyivät siihen, ettei marssia kannata järjestää ainakaan tänä vuonna. Tapahtuman sivuilla vedotaan muun muassa turvallisuussyihin.

– Emme halua protestoida tänä vuonna, sillä haluamme olla rakentavia ja myönteisiä. Haluamme olla kaduilla iloisina ihmisinä, emme vihaisena joukkona, Damien sanoo.

Damien ei sulje pois mahdollisuutta, että marssi nähtäisiin joskus tulevina vuosina. Tällä kertaa viikko huipentuu suureen piknikiin, joka järjestetään Libanonin vuorilla.

Viikkoa on juhlistettu myös erilaisilla tapahtumilla kuten muotinäyttelyllä, elokuvanäytöksillä ja keskustelutilaisuuksilla. Pride-viikon tapahtumiin on osallistunut järjestäjien mukaan yli 2 000 ihmistä.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and