Levottomuuksia Marokossa – mielenosoittajat heittelivät kiviä, poliisi käytti kyynelkaasua

Marokossa on ilmennyt uusia levottomuuksia, erityisesti keskiviikkona Al Hoceiman kaupungissa Pohjois-Marokossa, kertoo uutistoimisto AFP. Poliisi hajotti mielenosoittajat kyynelkaasulla ja uhmasi lopettaa marssit hallituksen kiellon perusteella.

Al Hoceimassa on tänä vuonna ollut protestien aalto. Alue on kärsinyt levottomuuksista sen jälkeen, kun kalakauppias murskutui kuoliaaksi jäteauton uumeniin. Tapauksen taustalla oli kiista takavarikoidusta kaloista. Kalakauppias oli vastustanut viranomaisia, jotka olivat takavarikoineet hänen kalojaan ja määränneet niitä tuhottaviksi.

Kaupungin asukkaat ovat osoittaneet mieltään sekä valittaneet laiminlyönneistä ja syrjäytymisestä. Mielenosoittajat ovat vaatineet työpaikkoja laiminlyödylle ja vähävaraiselle Rifin alueelle Pohjois-Marokossa sekä korruption kitkemistä.

Keskiviikkona poliisi esti satojen ihmisten kokoontumiset eri puolilla kaupunkia. Silminnäkijöiden mukaan mielenosoittajat heittivät kiviä poliiseja kohti ja turvallisuusjoukot kivittivät takaisin. Paikallisten mukaan poliisi pidätti noin 12 aktivistia.

Kalakauppiaan lokakuisen kuoleman jälkeen ihmiset ovat vaatineet laajempia yhteiskunnallisia muutoksia, työpaikkoja ja korruption lopettamista. Kuukausia jatkuneiden mielenilmausten sekä useiden poliisin ja mielenosoittajien yhteenottojen jälkeen, viranomaiset ovat pidättäneet yli 175 ihmistä. Heidän joukossaan liikkeen johtaja Nasser Zefzafi.

Jännitteet ovat vähentyneet viime viikkojen aikana. Aiemmin tässä kuussa turvallisuusjoukot vähensivät läsnäoloaan muun muassa juuri Al Hoceimassa. Viranomaiset ovat luvanneet parantaa oloja, muun muassa terveyspalveluja ja koulutusta.

Marokkolaiset sanomalehdet ilmaisivat torstaina huolensa levottomuuksien puhkeamisesta uudelleen Al Hoceimassa. Niitä kuvattiin vihan ja pelon synnyttämiksi.

Lähteet: AFP

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and