Leonardo di Caprion kampanja onnistui – sukupuuttoon kuolemassa oleva eläinlaji pelastetaan

Meksikon hallitus ja maan presidentti Enrique Peña Nieto ovat hyväksyneet sopimuksen, jonka tarkoituksena on pelastaa maailman viimeiset kalifornianpyöriäiset sukupuutolta.

Sopimuksen puolesta olivat voimakkaasti vedonneet ympäristöjärjestö WWF ja luonnonsuojelijana tunnettu elokuvatähti Leonardo di Caprio. Hän oli kehottanut miljoonia Twitter- ja Instagram -seuraajiaan lähettämään asiaa koskevia vetoomuksia Meksikon johtajille.

Nyt di Caprion säätiö, Meksikon hallitus sekä pyöriäisten suojelua tukeva meksikolaisen miljardööri Carlos Slimin säätiö ovat tehneet sopimuksen, jolla pyritään turvaamaan eläinten elinolot.

Kalifornianpyöriäinen (Phocoena sinus) on maailman harvinaisin pyöriäislaji. Sen yksilöitä arvioidaan olevan jäljellä enää noin 30. Määrä on puolittunut viime vuodesta.

Pyöriäiset elävät Kalifornianlahden pohjoisosassa. Niiden suurin uhka on lahdella tapahtuva kalastus. Pyöriäiset hukkuvat kalastajien verkkoihin.

Kalastus lahdella on ollut kiellettyä, mutta salakalastus rehottaa. Kalastajat pyytävät varsinkin isoveltto-nimistä kalaa (Totoaba macdonaldi), joka on erityisen suosittu Kiinassa. Isovelttokin on harvinainen ja rauhoitettu. Kalastuskielto päättyisi näinä päivinä, ellei sitä olisi jatkettu.

Nyt tehdyn sopimuksen mukaan Meksiko kieltää verkkokalastuksen kalifornianpyöriäisen asuma-alueella. Säätiöiden tuella aletaan kehittää kalastusvälineitä ja -tekniikoita, jotka eivät vahingoittaisi pyöriäisiä.

Lähde: AFP

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and