Kuningatar kertoi Britannian EU-erosta: Haemme parasta mahdollista sopimusta

Britannian hallitus aikoo tuoda liike-elämän aiottua tiiviimmin Britannian EU-eron läpiviemiseen. Hallitus myöntää tarvitsevansa laajaa tukea liikeyrityksiltä.

Britannian uuden parlamentin työskentelyn avannut kuningatar Elisabet kertoi puheessaan hallituksen suunnitelmista. Perinteisessä seremoniassa Britannian hallitus esitteli kuningattaren suulla uuden hallituksen ohjelman ja keskeiset Britannian EU-eroa koskevat lakihankkeet.

Kuningatar ilmoitti hallituksen tavoittelevan laajinta mahdollista konsensusta Britannian EU-erosta ja parasta mahdollista erosopimusta Britannialle. Työhön osallistuvat parlamentin ja liike-elämän lisäksi myös aluehallinnot.

– Hallitukseni tavoittelee hyviä suhteita Eurooppaan, kuningatar sanoi.

Puhe hallituksen käsialaa

Kuningattaren puheen oli kirjoittanut pääministeri Theresa Mayn johtama hallitus. Kuningatar listasi puheessa useita tulevia lakihankkeita, joissa EU-lakien tilalle säädetään Britannian lakeja. Nämä koskevat muun muassa maahanmuuttoa ja kauppaa.

Kymmenisen minuuttia kestänyt puhe paljasti Mayn vesittyneen hallitusohjelman. Vähemmistöhallitusta johtava May ei puheen mukaan yritä runnoa läpi kiistanalaisimpia vaalilupauksia, joille ei löytyisi riittävästi tukea parlamentissa.

Puheen jälkeen kansanedustajat käyvät väittelyn puheen sisällöstä.

Britannian parlamentti on keskiviikkona koolla ensimmäistä kertaa sitten kesäkuun alun parlamenttivaalien. Mayn johtamat konservatiivit yrittävät yhä päästä sopuun pohjoisirlantilaisen unionistipuolueen DUP:n tuesta vähemmistöhallitukselle.

Puhe kosiskelikin oppositiopuolueita. Kuningattaren mukaan hallitus aikoo vauhdittaa taloutta, jotta saadaan lisää verotuloja terveydenhuollon, koulujen ja julkisten palvelujen turvaamiseksi.

Kuningatar muistutti myös, että tornitalon palo tutkitaan perin pohjin. Tarvittaviin toimiin ryhdytään paloturvallisuuden parantamiseksi, hän välitti Mayn lupauksen.

Työntekijöiden oikeuksia, työsuojelua ja terrorismin torjuntaa tehostetaan, kuningatar tiedotti Mayn uudistuksista.

Kuningattaren kruunu saapui parlamenttiin omassa autossaan

Seremonia oli pramea, vaikka kuningattaren esiintymisen loistoa olikin tarkoituksella vähennetty ennenaikaisten parlamenttivaalien johdosta.

Kuningatar ei siirtynyt Buckinghamin palatsista parlamenttiin perinteisessä kullatussa hevosvaunusaattueessaan vaan vaatimattomammassa autosaattuessa. Orkesteri soitti God Save the Queenin kuningattaren auton lipuessa sisään Westminsterin porteista.

Kuningattaren kruunu oli kuljetettu jo edeltä parlamenttiin omassa autossaan. Fanfaarin jälkeen kruunu kannettiin sisään istuntosaliin, kuningatar Elisabetin ja prinssi Charlesin astellessa perässä, eikä kuningatar asettanut kruunua päähänsä.

Äänestys hallituksen tuesta lopuksi

Mayn asema on heikoissa kantimissa kehnon parlamenttivaalituloksen johdosta. Viikonloppuna kuningatar Elisabet totesi, että mieliala Britanniassa oli synkkä terrori-iskujen ja Lontoon viime viikkoisen tuhoisan suurpalon johdosta.

Mielenosoituksissa hallitusta vastaan on vaadittu oikeutta palon uhreille ja konservatiiveja perääntymään julkisten menojen leikkauksista.

Puhe nosti esiin eräitä keskeisiä Mayn vaalilupauksia, mutta siitä oli jätetty pois joitakin kiisteltyjä uudistuslupauksia. May muun muassa luopui lakihankkeesta, joka olisi nostanut ikääntyneiden tarvitseman hoivan maksuja.

Konservatiivit ovat vähemmistöhallituksen asemassa. May ei ole tähän mennessä onnistunut neuvotteluilla laajentamaan hallituspohjaa.

Kansanedustajien väittelyn päätteeksi parlamentin alahuone äänestää lähipäivinä parlamentin tuesta hallituksen ohjelmalle. Äänestyksen tulos on epävarma, koska May ei ole toistaiseksi onnistunut laajentamaan hallituspohjaa.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and