Kim Jong-un: “Uusin ohjustesti oli vakava varoitus Yhdysvalloille”

Pohjois-Korea ilmoitti suorittaneensa onnistuneen mannertenvälisen ballistisen ohjuksen testin. Valtion media kertoo, että testiä valvoi maan johtaja Kim Jong-un.

Pohjois-Korean mukaan perjantain laukaisu oli päivitetty versio pitkän matkan ballistinen Hwasong-14 –ohjuksesta. Pohjois-Korean mukaan se lensi 998 kilometriä noin 47 minuutin aikana, kertoo Pohjois-Korean uutistoimisto KCNA. Ohjus saavutti reilun 3,7 kilometrin korkeuden.

KCNA:n mukaan Kim Jong-un sanoo viimeisimmän ohjustestin olleen vakavan varoituksen Yhdysvalloille. KCNA väittää Kim Jong-unin olevan ohjuskokeen tilaaja. Hänen kerrotaan sanoneen, että aseohjelma on korvaamaton kilpailuvaltti maalle ja että sitä ei voi korvata.

Kim Jong-un on sanonut ohjuskokeen osoittavan, että koko Yhdysvallat ovat iskuetäisyydellä, mutta Yhdysvaltojen viranomaiset ovat luonnehtineet sitä liioitteluksi.

Jotkut asiantuntijat ovat arvioineet Pohjois-Korean ohjuksen kyvykkyydeksi iskeä jopa Los Angelesiin ja muihin Yhdysvaltojen kaupunkeihin saakka. Pohjois-Korea kerskui jo kuun alussa tehdyn ohjuksen kantavan minne tahansa maapallolla. Tuolloin Ulkopoliittisen instituutin tutkija Elina Sinkkonen arvioi Yle Uutisille, että vaikka Pohjois-Korea olisi kehittänyt Yhdysvaltoihin ulottuvan pitkän matkan ohjuksen, se ei voisi kantaa mukanaan ydinasetta.

Etelä-Korea ja Yhdysvallat jatkavat yhteisiä harjoituksiaan

Yhdysvallat ja Etelä-Korea ovat vastanneet Pohjois-Korean ohjuskokeeseen omalla harjoituksellaan. Yhdysvaltojen armeijan mukaan harjoitus oli vastaus Pohjois-Korean perjantaiseen ohjuskokeeseen.

Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean yhteisharjoitus tehtiin pian sen jälkeen, kun maiden armeijoiden pääesikuntien johtajat keskustelivat Pohjois-Korean ohjuskokeesta. Pentagonin mukaan keskusteluissa käytiin läpi myös sotilaallisen reagoinnin vaihtoehtoja.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on ilmoittanut, että ”Yhdysvallat ryhtyy tarvittaviin toimiin Yhdysvaltojen turvallisuuden varmistamiseksi sekä suojellakseen liittolaisiaan alueella”.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, STT

Lue lisää:

BBC: North Korea conducts new intercontinental missile test

CNN: Trump condemns North Korean long-range missile launch

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and