Kiinan johtaja varoitti Kongkongia

Kiinan presidentti Xi Jinping varoittaa Hongkongin asukkaita Kiinan yhtenäisyyttä horjuttavista toimista.

Presidentti Xi on Hongkongissa juhlistamassa entisen Britannian siirtomaan Kiinaan-liittymisen 20-vuotispäivää. Xi otti osaa myös Hongkongin uuden johtajan Carrie Lamin virkaanastujaisiin. Lam on Hongkongin ensimmäinen naisjohtaja.

Puheessaan Xi vaati, että Hongkong kehittää järjestelmäänsä siten, että se tukisi entistä paremmin kansallista yhtenäisyyttä, turvallisuutta ja kehitystä. Xin mielestä Kongkongin koulutusjärjestelmän tulisi painottaa enemmän Kiinan kulttuuria ja historiaa.

Hän myös muistutti, ettei Kiina tule hyväksymään minkäänlaisia yrityksiä horjuttaa maan yhtenäisyyttä, turvallisuutta ja keskushallinnon valtaa.

– Hongkongin käyttämistä soluttautumiseen tai sabotaaseihin mannermaalla ei missään tapauksessa sallita, Xi totesi.

Hän lisäsi, että Hongkong nauttii nyt laajemmista vapauksista kuin koskaan ennen.

Turvatoimet ovat Xin vierailun ajan erittäin tiukat. Hongkongissa itsehallinnon ja jopa itsenäistymisen kannattajat ovat osoittaneet mieltään ja myös kahakoineet Kiina-mielisen väen kanssa.

Hongkongin perustuslaki perustuu ajatukseen, että se on osa Kiinaa, mutta saa itse päättää omasta hallintomallistaan. Hongkongilaiset ovat Britannian siirtomaa-ajan perintönä nauttineen eurooppalaistyylisistä kansalaisvapauksista. Monet heistä pelkäävät nyt, että Kiina siirtää Hongkongiin oman hallintomallinsa, joka supistaa kansalaisoikeuksia.

Lähteet: AP, AFP

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and