Kiina ei ehkä olekaan maailman väekkäin valtio – Onko Intia ottanut keulapaikan?

Kiinan väkiluku saattaa olla selvästi oletettua pienempi, ja Intia on ehkä ohittanut sen maailman väkirikkaimpana valtiona.

Näin uskoo yhdysvaltalaisen University of Wisconsin-Madisonin tutkija Yi Fuxian, jonka mielestä Kiinan oikeampi väkiluku olisi 1,29 miljardia virallisten tilastojen 1,37 miljardin sijaan.

Yi esitteli tutkimustuloksiaan äskettäin Pekingissä järjestetyssä konferenssissa, jossa hän sai tukea muilta tutkijoilta, kertoo South China Morning Post.

Yi uskoo, että Kiinan tilastovirhe on peräisin liian korkeista hedelmällisyysluvuista. Vuonna 2015 virallinen arvio oli, että naiset synnyttävät keskimäärin 1,6 lasta. Yi uskoo, että oikeampi luku on 1,05.

Mikäli Yin laskelmat pitävät kutinsa, on intialaisten määrä ohittanut kiinalaisten määrän vuosia aiemmin kuin YK on ennustanut. Intialaisia oli viime vuonna julkaistun tilaston mukaan 1,33 miljardia.

YK laski muutama vuosi sitten, että Intia kirisi väestöykköseksi vasta vuonna 2022.

Tutkijat moittivat yhden lapsen politiikkaa

Yi on pitkään arvostellut Kiinan yhden lapsen politiikkaa, jota helpotettiin vasta viime vuonna. Hänen mukaansa Pekingissä väestötilastoja on pyöristetty ylöspäin vuosikymmenien ajan.

Yhden lapsen politiikka otettiin käyttöön vuonna 1979, ja sen tuloksena lasten määrä romahti. Nyt työikäisten aikuisten määrä vähenee samaan aikaan, kun heistä riippuvaisten vanhusten määrä kasvaa.

Yli 60-vuotiaiden osuus väestöstä on Kiinassa suurempi kuin missään muussa maassa. Vuonna 2014 heitä laskettiin olevan 15,5 prosenttia koko väestöstä. YK:n ennusteen mukaan vuosisadan puolivälissä yli kuusikymppisiä on jo 500 miljoonaa.

Kiinan viime vuosikymmenten nopea talouskasvu on perustunut runsaaseen ja edulliseen työvoimaan, mutta lasten määrän väheneminen on jo nyt pienentänyt työvoiman tarjontaa.

– Kiinan hallitus on yliarvioinut syntyvyyttä ja aliarvioinut väestömuutoksia, arvostelee Pekingin yliopiston väestötieteilijä Li Jianxin. Hänen mukaansa epätarkat tilastot ovat johtaneet siihen, että viranomaiset eivät ole ajoissa ryhtyneet toimenpiteisiin, joilla kehitystä ohjattaisiin oikeaan suuntaana.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and