Kevan asemaa yritetään helpottaa siirtymämaksulla – “Jos kuudesosa kuntatyöntekijöistä lähtee, 60 miljoonaa euroa siirtyy”

Eläkejärjestelmien välille luodaan määräaikainen siirtymämaksujärjestely sote-uudistuksen takia, sote- ja maakuntauudistuksen eläketyöryhmä kertoo tänään torstaina. Määräaikaisen lain tarkoituksena on lievittää vaikutuksia, joita työeläkejärjestelmien rahoitukseen syntyy soteuudistuksen takia.

Julkisen alan eläkkeistä huolehtiva Keva joutuu hankalaan asemaan työntekijöiden siirtymän takia. Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan uudistuksen takia potilaat voivat valita hoitopaikkansa. Myös alan työntekijöitä siirtyy julkiselta sektorilta yksityiselle. Julkiselta yksityiselle siirtyvien vanhat eläkemaksut jäävät Kevan hoidettavaksi. Samaan aikaan eläkemaksutulot siirtyvät yksityisen järjestelmän puolelle.

Siirtymäajaksi ehdotetaan vuosia 2019–2025. Ajatus on, että siirtymämaksua maksetaan työntekijöistä, jotka siirtyvät sote-uudistuksen takia toiseen eläkejärjestelmään.

Siirtymämaksuksi on kaavailtu 4,6 prosenttia siirtyneiden palkkasummasta. Maksun maksaa se eläkejärjestelmä, jonka piiriin työntekijä siirtyy.

Kevan tiedotteen mukaan tämä tarkoittaisi sitä, että jos esimerkiksi kuudesosa kuntatyöntekijöistä siirtyy julkiselta sektorilta yksityiselle sektorille, yksityinen työeläkejärjestelmä maksaa julkiselle eläkejärjestelmälle 50–60 miljoonaa euroa vuodessa.

– Kyse ei ole normaalista markkinamuutoksesta, vaan lailla tapahtuvasta muutoksesta. Siksi sen vaikutuksia on korjattava lailla. Mikään taho ei ole ilmaissut halua muuttaa työelämäjärjestelmien rahoituspohjaa sote-uudistuksen valinnanvapauden myötä, kommentoi Kevan toimitusjohtaja Timo Kietäväinen.

Tarkoitus on, että työryhmä selvittää lähiaikoina yksityisen ja kunnallisen eläkejärjestelmän yhdistämismahdollisuuksia ja myös Kevan asemaa.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and