Kenialaiset käyvät tänään vaaliuurnille – Näiden syiden takia väkivallan leimahtamista on syytä pelätä

Keniassa täyteen pakatut bussikolonnat ovat mutkitelleet viikonloppuna maaseudulle kyliin, joihin monet ovat suunnanneet äänestämään paikallisten perinteiden mukaisesti.

Kenialaiset äänestävät tänään tiistaina kaikkiaan kuusissa eri vaaleissa. Suurin mielenkiinto keskittyy kamppailuun istuvan presidentin Uhuru Kenyattan ja opposition Raila Odingan välillä.

Kenyatta edustaa Kenian suurinta etnistä ryhmää kikujuja ja Odinga pienempää luo-ryhmää.

Mielipidemittausten mukaan ehdokkaiden kannatus on tasoissa. Jommankumman on saatava yli puolet äänistä. Muuten vaaleissa käydään uusintakierros.

Vaalipäivää varjostaa uhkakuva siitä, että kymmenen vuoden takaiset levottomuudet voisivat uusiutua.

Vuoden 2007 levottomuudet mielessä

Pikkukyliin suunnataan siksi, että osa kaupungeissa asuvista on rekisteröitynyt äänestäjiksi maaseudulle. Monet ovat kuitenkin matkanneet kyliin myös väkivallan pelossa.

Kisumun miljoonakaupungissa Länsi-Keniassa ihmiset ovat jopa hamstranneet ruokaa vaalipäiväksi. Vuoden 2007 väkivaltaisuudet keskittyivät Kisumuun, joka on Odingan luo-ryhmän kotiseutua.

Kymmenen vuotta sitten noin 1 200 ihmistä kuoli ja 600 000 pakeni vaaleihin liittyvien etnisten väkivaltaisuuksien seurauksena. Mwai Kibaki julistettiin tuolloin presidentiksi ja Odinga puolueineen syytti vaalitulosta manipuloiduksi saaden väitteelleen vahvistusta kansainvälisiltä tarkkailijoilta.

Eri puolilla maata syntyi laajoja mielenosoituksia, joita poliisijoukot tukahduttivat väkivaltaisesti.

Kenian itsenäisyysajan pahimmiksi äityneiden väkivaltaisuuksien taustalla olivat etnisten ristiriitojen lisäksi muun muassa korruptio, maakiistat ja perustuslain ongelmat.

Väkivaltaan osattu varautua aiempaa paremmin

Presidentti Uhuru Kenyatta kehotti kenialaisia äänestämään rauhanomaisesti televisiopuheessaan maanantai-iltana.

– Kun olette antaneet äänenne, menkää kotiin. Kätelkää naapurianne, mitä heimoa, ihonväriä ja uskontoa hän ikinä edustaakaan, jakakaa yhteinen ateria ja odottakaa yhdessä tuloksia, presidentti vetosi.

Viranomaiset ovat myös varustautuneet väkivaltaa vastaan. 150 000 turvallisuusviranomaista, mukaan lukien kansallispuistojen puistonvartijat, on valmiudessa pitämään yllä järjestystä ja ehkäisemään mielenosoituksia. Poliisi on varautunut maan länsiosassa ensiapuvarustein.

International Crisis Group -tutkimuskeskus arvoi, että kymmenen vuoden takaisen kaltaisia väkivaltaisuuksia tuskin nähdään. Arvion mukaan kenialainen yhteiskunta on paljon aiempaa kypsempi vaaleihin.

Tilanteen voisi saada leimahtamaan vain laaja tekninen ongelma sähköisessä äänestyslaitteistossa, jota Keniassa käytetään, tai se, että häviäjä ei tunnusta tappiotaan.

Vaalikomission työntekijä murhattiin

Tunnelmaa vaalien alla on kiristänyt vaalikomission viestintä- ja teknologiapäällikön kohtalo. Mies löydettiin kidutettuna ja murhattuna pääkaupunki Nairobin laitamilta reilu viikko sitten.

Lisäksi kaksi Raila Odingan ulkomaalaista kampanjatyöntekijää pidätettiin viime viikolla.

Länsi-Kenian Kisumussa hallinto kielsi katumielenosoitukset vaalien alla, mikä on antanut oppositiolle syyn syyttää turvallisuusjoukkoja uhkailusta.

Myös Somaliasta käsin toimiva terroristijärjestö Al-Shabaab on muodostanut turvallisuusuhan vaaleille tekemällä verisiä iskuja Kenian raja-alueilla.

Positiivista näissä vaaleissa on se, että vihapuhetta ei ole kuultu vaalikampanjoiden poliittisissa puheissa vuoden 2007 tapaan. Odinga on kuitenkin väittänyt julkisesti, että Kenyatta voi voittaa vaalit vain vilpin avulla.

Laidunmaakiistat hiertävät

Vakava kuivuustilanne noin puolella Kenian hallintoalueista on pahentanut maan pitkäaikaisia maakiistoja maanviljelijöiden ja paimentolaisten välillä. Tänä vuonna 25 ihmistä on International Crisis Groupin mukaan kuollut aseellisessa väkivallassa, kun paimentolaiset ovat vallanneet viljelysmaita.

Maanviljelijät ovat syyttäneet paikallispoliitikkoja paimentolaisten yllyttämisestä väkivaltaan poliittisin tarkoitusperin.

Ristiriidat liittyvät osittain brittiläisen siirtomaahallinnon maanjakopolitiikkaan yli sata vuotta sitten, analysoi International Crisis Group. Paimentolaiset ovat hyökänneet eurooppalaistaustaisten maanomistajien lisäksi myös kenialaissyntyisten viljelijöiden pelloille.

Tuloksia odotetaan viikon sisään

Vaaleissa Kenian lähes 50-miljoonainen kansa valitsee presidentin lisäksi kansanedustajat, senaattorit ja erilaisia paikallishallinnon edustajia.

Äänestyspaikat aukeavat kuudelta aamulla ja sulkeutuvat viideltä iltapäivällä paikallista aikaa. Lopullisia tuloksia presidentinvaaleista odotetaan kenialaismedian mukaan viikon sisään vaalipäivästä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lähteinä on käytetty myös Jeune Afrique ja The Independent -lehtiä, International Crisis Groupia ja Responsibility to Protect -sivustoa.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and