Kelluvan ydinvoimalan työmaalla Pietarissa palovaara – telakka kiistää tulipalon

Venäjällä Pietarissa palokunta hälytettiin tiistaina kelluvaa ydinvoimalaa rakentavalle telakalle.

Telakalta kerrotaan, että telakan varadieselgeneraattorin tiloissa joukko akkuja kärähti oikosulun takia. Ympäristöön levisi savua.

Kelluvaa ydinvoimalaitosta Akademik Lomonosovia rakennetaan Baltijski zavod -telakalla Vasilinsaarella Pietarissa.

Kukaan ei loukkaantunut. Telakalta vakuutetaan, että radioaktiivisuuden leviämisen vaaraa ei ollut.

Tapaus ei sattunut itse kelluvassa voimalaitoksessa.

Tiedot ovat jossain määrin ristiriitaisia. Venäjän hätätilaministeriön tiedotteen mukaan palon sammuttaminen vaati noin tunnin. Tieto palosta tuli kello 14.15 ja palo oli saatu taltutettua 15.25.

Baltijski zavod -telakka kiistää Venäjän median mukaan tiukasti, että kyseessä olisi ollut varsinainen tulipalo.

Telakan mukaan laitoksen henkilökunta sammutti savunneen laitteiston itse, mutta palokunta sai hälytyksen automaattisesti.

Kohteen tärkeyden takia tehtaalle saapui kaikkiaan 70 pelastustyöntekijää ja 14 sammutusyksikköä.

“Ei radioaktiivisuuden vaaraa”

Kelluvan voimalan reaktoreita ei ole vielä asennettu valmiiksi eikä niihin ole ladattu ydinpolttoainetta.

Venäjän Greenpeace on eri mieltä kelluvan ydinvoimalan rakennustyön riskeistä.

– Tulipalo kelluvan ydinvoimalan rakennustyömaalla Pietarin keskustassa osoittaa, että kaupungin asukkaiden huolet eivät ole perusteettomia. Ottan huomioon, että tänäinen tulipalo ei ole ensimmäinen laatuaan kelluvalla voimalalla, työkulttuuri Baltijskin tehtaalla on kaukana ihanteellisesta. Onnettomuuden riski on olemassa. Suunnitelma ladata ydinpolttoainetta ja käynnistää reaktorit kaupungin keskustassa ovat ydinvoimaväen vastuuttomuutta, jolle ei ole mitään oikeutusta, Venäjän Greenpeacen edustaja Rašid Alimov kommentoi Obštšestvennyi kontrol -sivustolle.

Venäjä aikoo hinata kelluvan ydinvoimalaitoksen Pietarista Suomenlahden ja Itämeren halki Norjan rannikkoa pitkin lähelle Murmanskia.

Suunnitelmat kelluvan ydinvoimalan hinaamisesta ovat huolestuttaneet naapurimaita ja erityisesti Norjaa. Asiasta kirjoitti aiemmin Hufvudstadsbladet.

Säteilyturvakeskuksen STUKin pääjohtaja Petteri Tiippana arvioi Helsingin Sanomille, että kuljetuksen riskit ovat pieniä.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and