Kauppavyöhyke Mercosur erottaa Venezuelan: “Kuolemat ja pidätykset saavat riittää”

Kansainvälinen paine Venezuelaa kohtaan kasvaa.

Lauantaina Etelä-Amerikan maiden kauppavyöhyke Mercosur ilmoitti erottavansa Venezuelan toistaiseksi. Argentiinan, Paraguayn, Uruguayn ja Brasilian ulkoministerit kertoivat ratkaisusta Brasilian Sao Paulossa.

– Lopettakaa tämä. Kuolemat ja pidätykset saavat riittää, Brasilian ulkoministeri Aloysio Ferreira vaati.

Keväästä jatkuneissa mielenosoituksissa on tähän mennessä kuollut yli 120 ihmistä ja lukuisia ihmisiä on loukkaantunut.

Venezuela potkaistiin väliaikaisesti ulos Mercosurista jo joulukuussa, kun katsottiin ettei maa ole noudattanut kauppaliiton sääntöjä.

Valtionsyyttäjä sai lähteä

Perjantaina työnsä aloittanut perustuslakia säätävä edustajisto ilmoittui lauantaina, että se aikoo toimia kahden vuoden ajan.

Edustajiston muodostaminen on sosialistijohtaja Nicolás Maduron yritys takertua yhä tiukemmin vallan kahvaan. Maduroa kannattava edustajisto voi sekä ohittaa parlamentin että syrjäyttää sen halutessaan kokonaan.

Sunnuntain kiistellyissä vaaleissa valittu edustajisto päätti lauantaina yksimielisesti erottaa valtionsyyttäjän Luisa Ortegan tehtävästään. Ortegan ja maan opposition mukaan sunnuntain vaalit olivat laittomat. Oppositio ei asettanut boikotoimiinsa vaaleihin yhtään ehdokasta.

Yleiseksi syyttäjäksi on nimitetty ihmisoikeusasiamies Tarek Saab, joka ei oppositiokriitikoiden mukaan puutu hallituksen väärinkäytöksiin.

Presidentti Maduroa maan perustuslaillisen järjestyksen rikkomisesta syyttänyt Ortega kertoi maan turvallisuusjoukkojen käyttäneen väkivaltaan estääkseen hänen pääsynsä toimistolleen syyttäjänvirastoon.

Ortegan erottamispäätös ei ollut yllätys, sillä useat perustuslakia säätävän elimen jäsenet olivat kertoneet erottavansa Ortegan heti, kun se on mahdollista. Uutistoimistotietojen mukaan korkein oikeus myös asettaa tehtävästään erotetun Ortegan syytteeseen.

Ortega puolestaan avasi keskiviikkona tutkinnan sunnuntaina äänestyksen mahdollisesta vaalivilpistä. Ihmisoikeusaktivistit ovat jo aikaisemmin todenneet pelkäävänsä Ortegan turvallisuuden puolesta.

Lue myös : Tuleeko Venezuelasta nyt täysi diktatuuri? Neljä kysymystä kiistellyistä vaaleista

Lähteet: APT, AFP, Reuters

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and