Katso maailman parhaiden hävittäjien vertailu – Suomen ehdokkaat kärkiviisikossa

Rafale, Typhoon, Gripen, F-35 Lightning II, Super Hornet – viisikko, josta Suomi valitsee seuraajan ilmavoimien Hornet-hävittäjäkalustolle. Brittiläisten ilmailuasiantuntijoiden Hush-Kit -sivuston vertailussa neljä niistä mahtuu maailman viiden parhaan hävittäjätyypin joukkoon, ja kaikki kärkikymmenikköön. Vertailun voi katsoa täältä.

Hävittäjiä on vertailtu sen perusteella, miten hyvin ne suoriutuvat yli 40 kilometrin etäisyydellä käytävistä ilmataisteluista. Noista etäisyyksistä käytetään termiä BVR (Beyond Visual Range) eli näköetäisyyden ulkopuolella. Sivusto tekee vertailun vuosittain.

BVR-etäisyyksien torjuntataistelut tapahtuvat tutkan ja ilmataisteluohjusten avulla. Suomenkin ilmavoimien taktiikan mukaan viholliskoneet pyritään torjumaan ennen kuin ne tulevat näköetäisyydelle.

f-35 ämarissa virossa
Yhdysvaltain ilmavoimien F-35 -hävittäjä vierailulla Ämarissa Virossa. F-35 on vielä konetyyppinä uusi, eikä siitä ole kokemuksia taistelussa.Valda Kalnina / EPA

Amerikkalaiset kärjessä

Hush-Kitin vertailussa parhaimmaksi torjuntahävittäjäksi todettiin amerikkalainen F-22 Raptor. Se on käytössä Yhdysvaltain ilmavoimilla, mutta Yhdysvallat ei ole myynyt konetta ulkomaille. Se ei myöskään ole suomalaisten ostoslistalla.

Toisella tilalla on amerikkalainen F-35 Lightning II. Se on listalla ensi kertaa, koska tyyppi on uusi. Häiveominaisuuksien ja koneen järjestelmien ohjaajalle antaman erinomaisen taistelutilannekuvan vuoksi F-35 on simuloiduissa ilmataisteluissa saanut ylivoimaisen 17–1 voittosuhteen, kertoo sivusto.

Toisaalta F-35 ei ole yhtä ketterä ja suorituskykyinen lentokoneena kuin kilpailijat, eikä sillä ole mukanaan yhtä monta ohjusta vastustajan lentokoneiden tuhoamiseksi.

Gripenillä hyvä ohjus

Kolmanneksi on rankattu ruotsalainen Saab Gripen. Sen suurimpana etuna pidetään Meteor-ilmataisteluohjusta, jota pidetään tehokkaampana kuin muita. Meteor on usean länsieurooppalaisen maan yhdessä kehittämä ase. Myös Gripen näkyy huonohkosti tutkassa, ja senkin järjestelmät anatavat lentäjälle hyvän tilannekuvan.

Neljä vuotta sitten sivusto ei sijoittanut Gripeniä edes kymmenen parhaimman listalle.

typhoon-hävittäjä
Saksan ilmavoimien Typhoon-hävittäjä Ämarin tukikohdassa Virossa maaliskuussa. Typhoon on käytössä useasssa Euroopan maassa.Valda Kalnina / EPA

Ranskalainen Rafale ja brittiläis-saksalainen Typhoon ovat jaetulla neljännellä sijalla. Typhoon on amerikkalaisia F-22 ja F-35 -koneita ketterämpi ja suorituskykyisempi suurissa korkeuksissa. Koneen taistelukestävyys ja luotettavuus mainitaan vertailussa hyviksi.

Rafale taas on hyvin ketterä ja sekin normaalia vaikeammin tutkassa havaittava. Rafalen nykyinen ilmataisteluaseistus on kilpailijoitaan huonompi, mutta lähivuosina se on saamassa Meteor-ohjuksen ja nykyistä paremman tutkan.

rafale-hävittäjä lentotukialuksen kannella.
Ranskan laivaston Rafale lähdössä Isisin vastaiselle sotalennolle. Rafalen mahdollisuuksia hävittäjäkilvassa parantavat lähivuosille luvatut uusi tutka ja uudet ilmataisteluohjukset.Stephane de Sakutin / EPA

Super Hornetin ongelmat

Kärkikymmenikön sijoilla 6–9 on venäläisiä hävittäjiä ja niiden kiinalainen versio.

Viides Suomen ehdokkaista, F-18 Super Hornet on jaetulla 10. sijalla. Sen aseistusta ja omasuojaa kehutaan erinomaisiksi. Sivuston mukaan Super Hornet on hyvä lähitaistelussa mutta heikompi pitkillä matkoilla. Koneen suorituskyvyssä on toivomisen varaa ja sen uusi tutka on osoittautunut epäluotettavaksi.

super hornet tukialuksen kannella
Yhdysvallat on käyttänyt Super Hornet -hävittäjää paljon Afganistanin ja Lähi-Idän sodissa. Kone sopii hyvin rynnäkkötehtäviin.Song Kyung-seok / EPA

Tarjouspyynnöt vuoden päästä

Suomen seuraavan hävittäjätyypin valinnassa BVR-torjuntakyky on varmaankin tärkeä kriteeri. Se ei ole kuitenkaan ainoa.

Ilmavoimien mukaan uudelta monitoimihävittäjältä edellytetään myös kykyä rynnäköidä maa- ja merimaaleja vastaan. Sellainen kyky on kaikilla viidellä ehdokkaalla, joskin niiden kesken on eroja tässäkin suhteessa.

Valintaan vaikuttaa luonnollisesti myös koneiden ja niiden varustuksen hinta. Hornetin seuraajien tarjouspyynnöt lähetetään keväällä 2018. Ilmavoimat kertoo, että kilpailussa ovat vielä mukana kaikki viisi ehdokasta.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and