Katalonian separatistit ajavat aluetta irti Espanjasta – Maan hallitus pitää itsenäisyysäänestystä laittomana

MADRID Espanjaan kuuluvan Katalonian itsehallintoalueen hallinto ajaa aluetta irti Espanjasta.

Aluehallituksen johtajan Carles Puigdemontin on määrä juhlavasti ilmoittaa Katalonian itsenäisyysäänestyksen päivämäärä tämän viikon aikana. Aluehallitus on aiemmin puhunut syyskuusta. Nyt arvellaan, että päivä saattaa olla 1. lokakuuta.

Espanjan hallitusta suunnitelma ei miellytä. Se toistaa, ettei Katalonia voi pitää laillista kansanäänestystä itsenäisyydestä, koska perustuslaki ei anna yksittäiselle alueelle lupaa päättää valtion hajottamisesta.

Katalonian johto kuitenkin vannoo, että kansanäänestys pidetään – sanoo Espanjan hallitus mitä tahansa. Aluejohto on jo valmistellut uudelle valtiolleen oman lainsäädännön.

Kuin käärmettä pyssyyn

Katalonialla on ollut kohta viisi vuotta separatistijohto, joka ajaa itsenäisyyttä kuin käärmettä pyssyyn, vaikka hankkeelle ei ole edes katalonialaisten enemmistön tukea.

Marraskuussa 2014 Kataloniassa järjestettiin omavaltainen kansanäänestys. Espanjan valtio ei estänyt sitä, vaan kaikki kynnelle kykenevät pääsivät vapaasti äänestämään. Vain alle 30 prosenttia yli 5,5 miljoonasta äänivaltaisesta katalonialaisesta puolsi tuolloin itsenäisyyttä.

Mutta koska äänestämässä kävivät lähinnä ne, jotka itsenäisyyttä haluavat, oli tulos 88 prosenttia annetuista äänistä itsenäisyyden puolesta.

Silloinen aluejohtaja Artur Mas julisti, että äänestys oli suurmenestys.

Lähikuvassa kahden miehen kasvot.
Katalonian entinen johtaja Artur Mas (oik.) ja aluehallituksen nykyinen johtaja Carles Puigdemont.Quique Garcia / EPA

Salainen lainsäädäntö

Separatistinen aluejohto on jatkanut irtoamishanketta. Sillä on Katalonian alueparlamentissa paikkaenemmistö, koska sitä tukee äärivasemmistolainen, järjestelmävastainen puolue Kansan yhtenäisyys, CUP.

Separatistit ovat irtisanoutuneet Espanjan perustuslaista alueparlamentin äänestyspäätöksellä. Lisäksi he ovat valmistelleet Katalonialle oman lainsäädännön, joka ilmeisesti on tarkoitus hyväksyttää alueparlamentissa kansanäänestyksen yhteydessä.

Valmistelu on tehty salaa, ja aiotut lakitekstit ovat yhä salaisia, mutta tietoja niistä vuoti äskettäin julkisuuteen El País -sanomalehden kautta.

Kyseessä näyttää olevan lainsäädännön muotoon kirjoitettu suunnitelma nopeasta, yllättävästä ja yksipuolisesta irtoamisesta.

Ketä poliisit tottelevat?

El País on myös saanut haltuunsa nauhoituksia separatistijohtajaksi kääntyneen muusikon Lluis Llachin esittämistä uhkauksista virkamiehille.

Suljetuissa tilaisuuksissa puhunut Llach varoittaa, että kun Katalonian omat lait astuvat voimaan, on virkamiesten toteltava niitä, tai heitä voidaan rangaista.

Kataloniassa on aluehallinnon, kuntien ja valtion virkamiehiä satoja tuhansia.

Llachin erityishuolena ovat Katalonian nykyiset poliisivoimat, jotka itsehallinnon ansiosta ovat aluehallituksen komennossa.

– Osa poliiseista niskoittelee, Llach sanoo nauhoituksissa kuulijoilleen.

Katalonian kevyesti aseistettujen poliisivoimien vahvuus on viimeisimpien lukujen mukaan noin 18 000. Aluehallitus vaihtoi poliisijohdon äskettäin mieleisekseen.

Huhutaan myös CUP:n ja Katalonian suurimmaksi puolueeksi nousseen Tasavaltalaisen vasemmiston suunnitelmista mobilisoida itsenäisyyden kannattajia ottamaan haltuun strategisia kohteita.

– Aikooko Espanjan valtio käyttää voimatoimia Kataloniaa vastaan, kyseli aluejohtaja Puigdemont muutama päivä sitten.

Levottomuus kasvaa

Espanjan hallituksen reaktioihin on tullut viime aikoina selvästi uudenlaista levottomuutta.

Koko alkuvuoden hallitus on yrittänyt neuvotella tilanteesta Katalonian aluejohdon kanssa, mutta jännitteet ovat vain kiristyneet.

Kun tiedot salaisesta lainsäädännöstä tulivat julki toukokuussa, Espanjan varapääministeri Soraya Saenz de Santamaría syytti Katalonian johtoa epärehellisyydestä.

– Ei voi vaatia vuoropuhelua ja samalla valmistella salaa irtoamista, Saenz de Santamaría sanoi.

– Vuoropuhelua ja tavoitteiden ajamista varten ovat valtion instituutiot, hän tähdensi.

Espanjan hallitus on yrittänyt kutsua Katalonian aluejohtoa Espanjan parlamenttiin esittämään tavoitteitaan. Katalonian johto kuitenkin kieltäytyy, ellei saa ennakolta takeita, että Espanjan parlamentti hyväksyy sen vaatimukset.

Parlamentin nykyisestä kokoonpanosta ehkä kolmannes voisi olla valmis sallimaan Katalonialle oikeuden kansanäänestykseen. Äänestyksen ehdoista sopiminen olisi sitäkin vaikeampaa.

Lue myös: Katalonian ja Skotlannin itsenäisyys on yhä todennäköisempää

Itsenäisyyttä haluava Katalonia taivuttelee Eurooppaa tuekseen – myös Suomessa

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and