Kasvaville ruokamarkkinoille mahtuu väärennöksiä – Afrikkaan laivataan syömäkelvotonta riisiä

Nigerian 180 miljoonan asukkaan jättivaltio tarvitsee ruokaa, myös tuontiruokaa.Etnisiä ja kulttuurisia eroja maassa riittää, mutta Afrikan väkirikkainta valtiota yhdistää riisin kulutus. Riisisäkki on suosittu lahja.

Nigeriassa kohistiin loppuvuodesta 2016 väärennetyksi epäillystä riisierästä.

2,5 tonnin erän alkuperämaa ei heti varmistunut, mutta samanlaisia väärennöksiä on nähty Kiinassa. Takavarikoidussa erässä oli sata 25 kilon säkkiä. Riisiltä näyttävää seosta luonnehdittiin terveydelle haitalliseksi. Sitä oli tuotu maahan "Best Tomato Rice"-nimikkeellä.

Kuvakaappaus bbc.com-nettisivuilta jutusta, joka käsittelee muoviriisin tuontia Kiinasta Nigeriaan.
Kuvakaappaus bbc.com-nettisivuilta jutusta, joka käsittelee muoviriisin tuontia Kiinasta Nigeriaan. bbc.com

Terveysministeri: “Söisin riisiä, mutta en ilman suolaa” 

Takavarikoitu erä aiheutti kiistaa ruokaturvallisuudesta vastaavien viranomaisten välillä. Terveysministeriön mukaan ei löytynyt jälkiä muovista. Terveysministeri Isaac Adewole yritti painaa kohua villaisella twiittaamalla, että maistaisi kyllä riisierää, jos vain mausteena olisi tujaus suolaa.

Tullivirkailijat keittivät kokeeksi takavarikoitua riisiä. He luonnehtivat keitosta kemikaalilta tuoksuvaksi ja koostumukseltaan sitkeäksi. Viranomaiset epäilivät, että tuotetta saattaa olla päätynyt myös myyntiin.

Suuret katteet houkuttelevat väärentäjiä. Elintarvikerikollisuus onkin yksi maailman nopeimmin kasvavista rikollisuuden aloista.

Laboratorio: Riisi syömäkelvotonta 

Nigerian elintarviketurvallisuusviraston NAFDAC:in tutkimuksissa Lagosin erästä ei löytynyt muovia, mutta siinä oli liikaa kolibakteeria, joten riisi oli syömäkelvotonta. Kaikki eivät ole vieläkään vakuuttuneita testitulosten oikeellisuudesta. NAFDAC:in epäillään rauhoitelleen kohua.

Tulliviranomaisten saamien vinkkien perusteella Nigeriaan on tulossa laadultaan ja alkuperältään epämääräisiä elintarvikekontteja useista naapurimaista.

Muoviriisiepäilyjä myös Ghanassa ja Aasiassa

Kiinalaisen muoviriisin kaupittelusta on raportoitu tiedotusvälineissä muun muassa Ghanassa. Muoviriisiin on törmätty myös esimerkiksi Filippiineillä, Nepalissa ja Singaporessa. Intiassa ilmestyvä The Hindu– lehti kertoi kuluttajavalitusten sarjasta kesäkuussa 2017 Hyderabadissa. Useiden hotellien epäiltiin sekoittaneen ravintola-annoksiin keinoriisiä.

Väärennöksillä paikataan kuihtuvia satoja

Ruokaturva on yksi kehittyvän maanosan suuria haasteita. Omat sadot laskevat ja hinnat nousevat, toisaalta väestö kasvaa ja on nuorta ja nälkäistä.

Maatalous muodostaa edelleen kolmasosan Afrikan maiden bruttokansantulosta. Esimerkiksi Keski-Afrikan tasavallassa ja Etiopiassa sen osuus on yli puolet BKT:sta.

Afrikan maatalouden tuottavuuden laskuun on monia syitä vanhanaikaisesta kalustosta ja puuttuvista lannoitteista kuivuuteen ja aavikoitumiseen. Kiina on tullut voimalla mukaan Afrikan maataloussektorille, sillä Afrikka on Kiinan tärkein riisimarkkina. Kiina myös vie tuotteita omille markkinoilleen, sillä Afrikassa on edelleen viljelykseen sopivaa maata. Yksi ja kasvava osa globaalia kauppaa ovat myös tuoteväärennökset.

Muoviriisistä voi muovata jalkapallon 

Kova muovi ei sula suolistossa. Se voi aiheuttaa vakavia vatsavaivoja.

Keinoriisin resepti on yksinkertainen, pelkistetyimmillään- ja vaarallisimmillaan riisi on pilkottu muovipelleteistä. Aidon riisin sekaan on saatettu sekoittaa muoviriisiä tai peruna- tai bataattimassaa. Riisin sisältämät kemikaalit voivat vaikuttaa hedelmällisyyteen. Suomeen ei ole tiettävästi tuotu muoviriisiä eikä tavattu väärennöksiä.

Ilmakuva kyläläisistä, jotka istuttavat riisiä pelloilla Jiangsun provinssissa Kiinassa.
Aitoa riisinviljelyä. Kyläläiset istuttivat riisiä riisipelloilla Jiangsun provinssissa Kiinassa 4. kesäkuuta 2017. AFP

Näin tunnistat muoviriisin:

1. Aito riisi ei kellu kellu vedessä. Jos jyvät nousevat pintaan, kyse on väärennöksestä.

2. Aito riisi saostuu kattilan pohjalle keittämisen jälkeen. Jos riisiä kertyy kattilan yläosaan, kyseessä voi olla muovijyvä. Keitettäessä väärennöksestä voi muodostua veden pinnalle muovikalvo.

3. Kokeile seosta sytyttimellä. Jos käryävät jyvät tuoksuvat muovilta, ne myös todennäköisesti sisältävät sitä.

4. Aito riisi pehmenee.

5. Tipauta riisin sekaan kuumaa öljyä. Muovi sulaa ja juuttuu kattilan pohjaan.

6. Jätä osa riisistä lämpimään. Jos koostumus ei muutu muutamaan päivään ja esimerkiksi homehdu, voi kyse olla muoviseoksesta.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and