Kannattaako aikoja sitten avatusta pullosta enää juoda? – 5 kysymystä alkoholin säilymisestä

Tuliko avattua enemmän juomia kuin sillä hetkellä oli janoisia? Unohtuiko puteli pidemmäksi aikaa laiturille? Kysyimme asiantuntijoilta erilaisten alkoholituotteiden säilymisestä erityisesti korkkaamisesta eteenpäin.

Haihtuuko alkoholi avatuista pulloista?

Kyllä haihtuu, mutta erittäin hitaasti. Viina on viinan vahvuista vuosia pullon avaamisen jälkeenkin.

Alkoholi haihtuu helpommin kuin vesi, joten mikäli pullon pinta on säilytyksessä laskenut, haihtuneen nesteen mukana on karannut myös alkoholipitoisuutta.

Kunnolla suljetusta pullosta alkoholia katoaa hitaammin. Prosessi nopeutuu, mikäli korkki on väljä tai huonosti kiinni.

Mitä vahvempaa alkoholijuoma on, sitä herkemmin sen pitoisuus laskee. Esimerkiksi avoimesta oluttölkistä ei vielä muutamassa päivässä haihdu oikeastaan lainkaan, koska keskiolut on niin laimea liuos.

– Juotavaksi tällaista olutta en silti suosittelisi, sillä tuotteen maku kärsii hyvin radikaalisti, Alkoholintarkastuslaboratorion kemisti Jaakko Pirhonen sanoo.

Mitä juoman laadulle tapahtuu avatussa pakkauksessa?

Kun avaat pullon, liuos joutuu heti hapen kanssa tekemisiin. Happi tuhoaa aromiyhdisteitä.

Mitä useammin avaat pullon, sitä useammin sinne pääsee happea. Mitä vähemmän pullossa on nestettä jäljellä, sitä suurempi on ilmatila pullossa. Sitä kiireempi on juoda loput ennen makujen väljähtymistä.

Vodka sisältää vain vettä ja etanolia, eli se ei sisällä ainesosia, jotka voisivat pilaantua. Sen sijaan kypsytettyä tislettä sisältävien juomien, kuten rommin, aromit voivat latistua ja vetistyä.

Juhlissa avattua laatukonjakkia ei siis kannata säästää vuosikausia olettaen sen säilyttäen laatunsa. Mökin tiskipöydän alla pidettyä jemmapulloa voi aina kokeilla.

– Jos tuote on avaamisen jälkeen säilytetty pimeässä ja viileässä, se voi olla edelleen hyvää vaikka avaamisesta olisi kulunut vuosikin. Kannattaa luottaa omaan makuaistiin ja kokeilla itse, onko tuote vielä nautittavissa, laatupäällikkö Hanna Jatila Altiasta kehottaa.

Sen sijaan viineissä maku alkaa muuttua heti pullon avaamisen jälkeen hapettumisen takia. Huoneenlämmössä maku harvoin säilyy miellyttävänä seuraavaa päivää pidempään.

Avattu olut menettää valtaosan hiilidioksidistaan parissa tunnissa. Hiilihapottomuus vaikuttaa juoman suutuntumaan selvästi, vaikka itse maut eivät vielä muuttuisikaan

Mitä vaikutusta on valolla ja lämmöllä?

Maut vahingoittuvat vähiten väkevissä. Liköörit muuttuvat niitä herkemmin epämiellyttäväksi juotavaksi. Ennen makuhaittoja väkeviin juomiin ilmaantuu värivirheitä ja hiutalemaista saostumaa – esimerkiksi vaihtelevan lämpötilan aiheuttamina.

Runsas sokeripitoisuus suojaa liköörejä suoranaiselta pilaantumiselta, mutta esimerkiksi avatun sitrusliköörin maku voi muuttua ajan myötä epämiellyttävän pistäväksi. Marjalikööreissä valo vaikuttaa väriin ja kermalikööreihin se aiheuttaa eltaantuneen maun.

Säilyttämällä viinipulloa hämärässä ja korkeintaan 15 asteessa käyttöikää saa jatkettua joitain päiviä. Hanapakkaukseen säilötty viini on pussinsa ansiosta paremmin suojattu hapelta ja valolta, joten jääkaappiin painottuvassa säilytyksessä se kestää jopa kuukauden.

Olut on tarkoitettu juotavaksi kylmänä jo siksi, että hiilidioksidi sitoutuu viileään nesteeseen paremmin ja kuplii suussa oikein.

– Liiallinen lämpö ei olutta sinänsä pilaa, ainakaan avaamatonta. Pari tuntia kuumassa autossa ennen viilentämistä on vielä turvallinen reitti. Useampi viikko yli 30 asteessa alkaa jo juomaa vanhentaa, kehityspäällikkö Heikki Vuokko Sinebrychoffilta luonnehtii.

Kuinka nopeasti lasiin kaadettu juoma muuttuu huonoksi?

Ultraviolettisäteily vaikuttaa oluessa käytettyyn humalaan. Ruskea lasipullo ja tölkki suojaavat olutta vielä niinsanotulta valon maulta, mutta aurinkoisella terassilla lasiin kaadetussa lagerissa makuvirhe voi erottua jo tuopin siemailun aikana.

Voimakkaamman makuisissa oluissa, kuten humaloiduissa aleissa, pieni muutos ei erotu niin helposti.

Lasiin kaadettu viini säilyy huoneenlämmössä kelvollisena joitain tunteja.

Alkoholin haihtuminen lasissa seisovasta nesteestä käy nopeammin kuin avatusta pullosta, koska ilmavirta pääsee liikkumaan.

– Lasillisesta viinaa haihtuu kuukaudessa ehkä muutama prosentti vahvuudesta, kemisti Jaakko Pirhonen arvioi.

Voiko alkoholijuoma pilaantuessaan muuttua haitalliseksi?

Viini voi muuttua lämpimän ilman ja etikkahappobakteerien vaikutuksesta etikaksi, mutta ei sen siemailu sairaaksi tee.

Olutlasissakin etikan tuoksu ja homekasvu ovat mahdollisia jo päivissä, mikäli astian pohjalle on jäänyt epäpuhtauksia.

Väkevä alkoholijuoma ei seisottamalla muutu enää sen enempää terveydelle vahingolliseksi, mitä se jo itsessään on. Kammottavan maun se saattaa kuitenkin vanhaksi mennessään saavuttaa.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and