Kaikki miehiä ja monilla rikostausta – Katso lista Euroopan 12 tuhoisimman terrori-iskun tekijöistä

Listalla ovat kahdentoista iskun tekijät. Nuorimmat terroristeista ovat olleet 22-vuotiaita ja vanhin 52-vuotias. Monet ovat olleet kolmekymppisiä.

He kaikki ovat olleet miehiä ja monien juuret ovat Pohjois-Afrikassa. Lontoon lauantain isku ei ole mukana listalla.

Suomen suojelupoliisin mukaan tekijöistä ei voi määritellä tiettyä iskijäprofiilia.

Monilla tekijöillä on ollut aikaisempaa rikostaustaa. Osa on tehnyt pikkurikoksia, osa on syyllistynyt vakaviin tekoihin.

Monissa tapauksissa tiedusteluviranomaisilla on ollut ennen iskua tietoa lopulta terroriteon tehneestä henkilöistä.

Isis yhdistää

Supon mukaan lähes kaikissa viime vuosina Euroopassa tehdyissä iskuissa on ollut kytkös Isisiin, josta Supo käyttää nimeä "Islamilainen valtio" (Isil). Supo jakaa iskut kolmeen luokkaan:

1) Isisin inspiroimat iskut, 2) Isisin keskusjohdon tukemat iskut ja 3) Isisin keskusjohdon organisoimat iskut.

Tyypillisessä iskussa tekijä tai tekijät ovat saaneet inspiraation terrori-iskuun Isisin propagandasta.

Suposta todetaan tämän olleen hyödyllistä Isisille. Järjestö on ilmoittanut tehneensä iskuja, jotka eivät ole vaatineet sen keskusjohdolta merkittävää panosta.

Supon mukaan Pariisin ja Brysselin iskut kuitenkin osoittivat, että myös Isisin keskusjohto kykenee toteuttamaan suuria ja ohjattuja terrorihankkeita Euroopassa.

“Yksinkertainen tekniikka” ja pehmeät kohteet

Isisin inspiroimat iskut on tehty Euroopassa pääosin yksinkertaisella tekniikalla eli esimerkiksi ajoneuvoilla ja teräaseilla. Yksittäiset tekijät ovat käyttäneet iskuissa myös itserakennettuja pommeja.

Iskuja on tehty erityisesti pehmeisiin kohteisiin eli paikkoihin ja tapahtumiin, joissa on ollut koolla paljon ihmisiä. Myös viranomaiset ovat olleet iskujen kohteina.

Supo toteaa Isisin olevan yhä merkittävin radikaali-islamistisen propagandan tuottaja.

Määrällisestä ja laadullisesta heikentymisestä huolimatta järjestön propaganda saa yhä kannatusta Euroopassa. Lisäksi paljon mediahuomiota saavat iskut ovat järjestölle keskeinen propagandaväline, Suposta kerrotaan.

22.5. Manchester, 22 kuollutta

Salman Abedi
Salman AbediAOP

Epäilty: Salman Abedi, 22 vuotta. Britannian kansalainen, jonka sukujuuret olivat Libyassa. Syntyi Manchesterissa vuonna 1994. Vanhemmat olivat paenneet Libyasta Muammar Gaddafin hallintoa.

Tekotapa: Itsemurhaisku Manchester Arenalla, Abedi kuoli räjähdyksessä. Viranomaiset uskovat, ettei hän toiminut yksin. Useita on pidätetty epäiltynä yhteydestä tekoon.

Yhteys ääriryhmiin: Äärijärjestö Isis on ottanut iskun nimiinsä. Abedi oli vastikään käynyt Libyassa. Ranskan mukaan hän oli matkustanut myös Syyriaan ja hänellä oli yhteyksiä Isisiin. BBC:n mukaan turvallisuuspalvelua oli varoitettu Abedista jo vuonna 2012. Turvallisuuspalvelu on aloittanut sisäisen tutkinnan siitä, miksi varoituksen eivät johtaneet toimenpiteisiin.

Rikostausta: Oli jäänyt kiinni varkaudesta, varastetun tavaran vastaanottamisesta ja pahoinpitelystä.

Muuta: Salman Abedi keskeytti taloustieteen yliopisto-opinnot. Aikaisemmin häntä ei tunnettu hartaana muslimina. Tuttavien mukaan hän käytti nuorempana alkoholia ja kannabista.

Supon kommentti: Manchesterin iskun tutkinta on vielä kesken, mutta mikäli iskun taustalta paljastuu laajempi verkosto, olisi isku tyypiltään erilainen verrattuna viimeaikoina nähtyihin yksittäisten tekijöiden toteuttamiin iskuihin.

7.4 Tukholma, 4 kuollutta

Tukholman iskusta epäilty Rakhmat Akilov kuvattuna poliisiautossa.
Tukholman iskusta epäilty Rakhmat Akilov kuvattuna poliisiautossa.AOP

Tekijä: Rakhmat Akilov, 39 vuotta. Uzbekistanin kansalainen, joka oli asunut Ruotsissa vuodesta 2014 ja hakenut turvapaikkaa. Hakemus oli hylätty ja Akilov määrätty poistumaan Ruotsista. Oli ollut töissä rakennuksilla.

Tekotapa: Akilov ajoi väkijoukkoon Tukholman keskustassa hetkeä aikaisemmin varastamallaan kuorma-autolla.

Yhteys ääriryhmiin: Ruotsin turvallisuuspoliisi oli saanut Akilovista vihjeen, mutta häntä ei pidetty erityisen vaarallisena. Akilovilla oli sympatioita ääriryhmiä, kuten Isisiä kohtaan. Uzbekistanin viranomaisten mukaan Isis oli värvännyt hänet. Isis ei kuitenkaan ilmoittautunut tekijäksi. Tämän on arveltu johtuvan siitä, että Akilov on elossa.

3.4. Pietari, 15 kuollutta

Kuvakaappaus telegraph.co.uk -nettisivuilta jutusta, joka käsittelee Pietarin terrori-iskua.
Kuvakaappaus telegraph.co.uk -nettisivuilta jutusta, joka käsittelee Pietarin terrori-iskua. telegraph.co.uk

Tekijä: Akbarzhon Jalilov, 22 vuotta, Venäjän kansalainen, joka oli syntynyt Kirgisiassa, mutta oli taustaltaan uzbekki. Oli työskennellyt sushikokkina Pietarissa, harrasti itsepuolustuslajeja.

Tekotapa: Pommi-isku metrossa, Jalilov kuoli iskun yhteydessä.

Yhteys ääriryhmiin: Jalilovilla oli yhteyksiä radikaaliin islamiin. Mikään ryhmä ei ottanut iskua nimiinsä. Motiivi on epäselvä.

22.3. Lontoo, 4 kuollutta

Khalid Masood
Khalid MasoodAOP

Tekijä: Khalid Masood, 52 vuotta, kolmen lapsen isä. Englanninopettaja, joka harrasti kehonrakennusta. Syntynyt Britanniassa ja kääntynyt muslimiksi.

Tekotapa: Ajoi väkijoukkoon lähellä Britannian parlamenttia ja puukotti poliisin.

Yhteys ääriryhmiin: Oli islamilaisen ääriajattelun inspiroima. Poliisilla ei ollut tietoa iskuaikeista.

Rikostausta: Tuomioita väkivallasta, häiriökäyttäytymisestä ja vahingonteosta. Kärsinyt muun muassa kahden vuoden tuomion pahoinpitelystä. Tuttavien mukaan käytti kokaiinia ja steroideja.

Muuta: Naapurin mukaan hiljainen ja kohtelias mies, jota kunnioitettiin suuren kokonsa vuoksi. Oli vaihtanut nimeään ja käyttänyt useita nimiä. Hänen alkuperäinen nimensä oli Adrian Russell Elms. Opiskeli taloustiedettä Sussexin yliopistosta vuosina 1994-1997.

1.1. Istanbul, 39 kuollutta

Valvontakameran kuvaa hyökkääjästä yökerhon edustalla.
Valvontakameran tallentama kuva hyökkääjästä yökerhon edustalla.DHA / EPA

Tekijä: Abdulkadir Masharipov, 34-vuotias uzbekistanilainen.

Tekotapa: Masharipov hyökkäsi yökerhoon uudenvuodenyönä ja alkoi ampua ihmisiä.

Yhteys ääriryhmiin: Masharipov oli ollut vuosikausia Afganistanissa. Turkin viranomaisten mukaan hän oli hyvin koulutettu terroristi. Hän oli oleskellut myös Pakistanissa. Isis ilmoitti olevansa iskun takana. Masharipov saatiin kiinni vasta reilut kaksi viikkoa iskun jälkeen.

Rikostausta: Oli Uzbekistanin viranomaisten etsintäkuuluttama terrorismiepäilyjen takia.

Muuta: Kaksi pientä lasta ja vaimo. Puhuu neljää kieltä eli kiinaa, venäjää, arabiaa ja turkkia.

19.12.2016 Berliini, 12 kuollutta

Anis Amri.
Poliisin julkaisema kuva Anis Amrista.AOP

Tekijä: Anis Amri, 22 vuotta, Tunisian kansalainen, asui pitkään Italiassa ja Saksassa, jossa rekisteröityi turvapaikanhakijaksi.

Tekotapa: Ajoi varastamallaan kuorma-autolla väkijoukkoon joulumarkkinoilla. Surmasi kuljettajan. Pakeni Italiaan, jossa kuoli poliisin ampumiin luoteihin.

Yhteys ääriryhmiin: Radikalisoitunut ja väkivaltaan taipuvainen. Berliinissä Amri oli hakeutunut äärilinjan muslimien piireihin. Häntä epäiltiin mahdollisuudesta terroritekoon, mutta konkreettista näyttöä ei ollut. Oli ollut poliisin erityistarkkailussa.

Rikostausta: Törkeä ryöstö Tunisiassa, josta 5 vuoden tuomio, poistui tämän jälkeen maasta. Italiassa väkivaltarikoksia, tuhopoltto ja varkaus. Sai kolmen ja puolen vuoden tuomion. Saksassa Amri jäi kiinni henkilöllisyytensä väärentämisestä, ryöstön suunnittelusta, huumeiden välityksestä, puukkotappelusta ja vihapuheesta.

14.7.2016 Nizza, 85 kuollutta

Mohamed Lahouaiej-Bouhlel
Mohamed Lahouaiej-BouhlelAOP

Tekijä: Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, 31-vuotias Tunisian kansalainen, joka asui pysyvästi Nizzassa. Ammatiltaan lähetti.

Tekotapa: Ajoi väkijoukkoon Nizzan keskustassa vuokraamallaan kuorma-autolla.

Yhteys ääriryhmiin: Lahouaiej-Bouhlel oli ennen iskua kiinnostunut radikaaleista islamistisista liikkeistä. Tutkijat uskovat, että radikalisoituminen tapahtui hyvin nopeasti. Oli tehnyt netissä muun muassa Isisiin ja muihin jihadistijärjestöihin liittyviä hakuja. Tietokoneelta löytyi väkivaltaisia kuvia ja videoita. Terroristijärjestö Isis ilmoitti, että hyökkääjä oli järjestön "sotilas". Tutkinnassa ei kuitenkaan löytynyt suoraa yhteyttä Isisiin.

Rikostausta: Käyttänyt aiemmin huumeita.

Muuta: Syyttäjän mukaan tekijä oli aiemmin juonut alkoholia, käyttänyt huumeita, syönyt sianlihaa ja osallistunut "hillittömään seksuaaliseen toimintaan". Naapurien mukaan mies oli syrjäänvetäytyvä, puhui vähän eikä juuri tervehtinyt talon muita asukkaita.

28.6.2016 Istanbul, 42 kuollutta

 

Tekijät: Venäläinen, uzbekistanilainen ja kirgisialainen mies.

Tekotapa: Terroristit hyökkäsivät Istanbulin Atatürkin lentokentälle, alkoivat ensin ammuskella ja lopuksi räjäyttivät itsensä.

Yhteys ääriryhmiin: Olivat tulleet Turkkiin Isisin pääkaupungista Syyrian Raqqasta. Iskun järjestäjä oli tiettävästi tšetšenialainen Isis-johtaja Akhmed Chatajev.

22.3.2016 Bryssel, 32 kuollutta

Belgian poliisin julkaisema kuva Brysselin lentokentän pommi-iskusta epäillystä miehestä. Mustiin pukeutuneet miehet ovat ilmeisesti itsemurhapommittajia.
Belgian poliisin julkaisema kuva Brysselin lentokentän pommi-iskusta epäillystä miehestä. Kuva: Belgian Federal Police / EPABelgian Federal Police / EPA

Tekijät: Ibrahim el-Bakraoui, 29, Khalid el-Bakraoui, 27 ja Najim Laachraoui, 25.

Tekotapa: Ibrahim El Bakraoui räjäytti itsensä Brysselin lentokentällä Najim Laachraouin kanssa. Khalid el-Bakraoui oli Maelbeekin metroaseman itsemurhapommittaja.

Aiempi rikostausta: Brysseliläiset el-Bakraouin veljekset olivat syyllistyneet aiemmin ryöstöihin. Ryöstöt eivät liittyneet terrorismiin.

Yhteys ääriryhmiin: El-Bakraouin veljekset muodostavat linkin Brysselin ja Pariisin hyökkääjien välille. Ennen Brysselin iskuja ainakin Khalid suojeli Pariisin terrori-iskujen tekijöitä. Najim Laachraouin uskotaan toimineen Pariisin iskujen pommintekijänä. Laachraouin tiedettiin rekrytoivan nuoria jihadistipiireihin. Hänestä julkaistiin kansainvälinen pidätysmääräys vuonna 2014. Syyriassa oleskellut Laachraoui pääsi takaisin Belgiaan ilmeisesti peitenimen turvin.

13.11.2015 Pariisi, 132 kuollutta

Salah Abdeslam
Salah AbdeslamRanskan sisäministeriö / EPA

Tekijät: Yhteensä 11 tekijää, joista kaksi pääsi pakenemaan. Mohammed Abdeslam pidätettiin iskujen jälkeen Belgiassa. Salah Abdeslam jäi kiinni Belgiassa vasta neljä kuukautta iskujen jälkeen. Iskujen pääsuunnittelija oli Belgian kansalainen Abdelhamid Abaaoud, 28, joka kuoli iskussa. Tekijät olivat 20-39 -vuotiaita Ranskan, Belgian ja Syyrian kansalaisia. Osan sukujuuret olivat Algeriassa, osan Marokossa.

Tekotapa: Useita iskuja eri kohteisiin: konserttisaliin, ravintoloihin ja stadionille.

Aiempi rikostausta: Osalla oli taustallaan vain pieniä rikoksia. Esimerkiksi Abdeslaamin veljekset Brahim ja Salah olivat pitäneet Brysselin Molenbeekissa aikaisemmin baaria. Heidän molempien kerrottiin käyttäneen alkoholia ja huumeita.

Yhteys ääriryhmiin: Isis ilmoitti olevansa iskujen takana. Osaa tekijöistä epäiltiin jo ennen iskuja radikaaleiksi islamisteiksi. Osa heistä ei ollut osoittanut merkkejä radikalisoitumisesta. Osa oli ollut Syyriassa sodan aikana.

14.-15.2.2015 Kööpenhamina, kaksi kuollutta

Kuvakaappaus.
Tanskan poliisin julkaisema kuva epäillystä. Kuva: Kööpenhaminan poliisi / AFPKööpenhaminan poliisi / AFP

Tekijä: Omar El-Hussein, 22, Tanskan kansalainen. Vanhemmat palestiinalaisia.

Tekotapa: Hyökkäsi ensin keskustelutilaisuuteen, jossa esiintyi Muhammed-pilakuvista tunnettu ruotsalainen pilapiirtäjä Lars Vilks. Toinen isku tapahtui synagogan edustalla. Poliisi ampui myöhemmin El-Husseinin.

Yhteys ääriryhmiin: Oli aikaisemmin ollut viranomaisten valvonnassa. Epäilty oli ilmeisesti saanut innoitusta Charlie Hebdon terrori-iskusta sekä Isisin ja muiden terroristiorganisaatioiden propagandasta.

Aiempi rikostausta: Oli saanut vankeustuomion puukotuksesta. Vapautui kaksi viikkoa ennen iskua.

7.1.2015 Pariisi, 12 kuollutta

Luodinreikä Charlie Hebdon lehden toimitukseen tehdyn terrori-iskun jäljiltä.
Luodinreikä Charlie Hebdo -lehden toimitukseen tehdyn terrori-iskun jäljiltä 8. tammikuuta 2015.Etienne Laurent / EPA

Tekijät: veljekset Chérif, 32, ja Saïd, 34 Kouachi, molemmat olivat syntyneet ja kasvaneet Pariisissa. Vanhemmat Algeriasta.

Tekotapa: Hyökkäsivät satiirilehri Charlie Hebdon toimitukseen ja alkoivat ampua rynnäkkökivääreillä. Kuolivat kolme päivää myöhemmin poliisin luoteihin.

Yhteys ääriryhmiin: Radikalisoituivat jo noin vuonna 2004 Pariisissa toimineessa ryhmässä. Chérif Kouachi pidätettiin vuonna 2005, kun hän oli pyrkimässä lennolle Syyrian Damaskokseen. Hänen tavoitteenaan uskottiin olevan päästä taistelemaan Irakiin.

Aiempi rikostausta: Varkauksia ja huumerikoksia.

Supon kommentti: Isku poikkeaa muista siten, että tekijät ilmaisivat edustavansa Arabian niemimaan al-Qaidaa.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and