Journalistiikan professori ei ole huolissaan nuorten median käytöstä

Tutkiva toimittaja ja tietokirjailija Hanna Nikkanen ei pelkää tarttua suuriin aiheisiin. Hän on juuri lopettelemassa työvuottaan Tampereen yliopistossa. Sinne hänet valittiin viime vuonna vierailevaksi journalistiikan professoriksi kaikkien aikojen nuorimpana.

– Me käsittelimme sellaisia suuria aiheita, jotka ovat jättimäisiä, mutta hankalia käsiteltäviksi uutisjournalismissa.

Hän luettelee esimerkkejä. Ilmastonmuutos, terrorismi, sote-sotkut tai tiedustelulain uudistus ovat aiheita, joita on hankala käsitellä tavanomaisessa päivittäisuutisoinnissa.

– Resurssit taustoittavaan, tutkivaan journalismiin vähenevät, vaikka tarpeet käsitellä näitä järjettömän kompleksisia aiheita ovat suuret.

Hanna Nikkanen on huolissaan siitä, kuinka mediat kykenevät täyttämään tehtävänsä yhä monimutkaisemmaksi käyvän maailman kuvaamisessa. Mutta hän ei kuitenkaan ole huolissaan nuorten aikuisten median käytöstä.

Työskentely nuorten aikuisten keskuudessa nimittäin kertoo, että nuorilla on edelleen aito tarve jäsentää maailmaa ympärillään. Heillä on hyvän journalismin tarve siinä missä aikaisemmillakin sukupolvilla, Nikkanen miettii.

– Totta kai median käytön tavat ovat muuttuneet todella paljon. Monet aiemmin itsestään selvät tavat kuten aamulehden lukeminen ovat jäämässä pois. Tai idea jostain kansallisesti yhtenäisestä mediajulkisuudesta on haipumassa.

Nikkasen mielestä juuri nyt eletään tärkeää murroksen aikaa. Lähivuodet näyttävät, pystyykö media täyttämään syntyneet aukot.

Hanna Nikkanen.
Hanna Nikkanen kehuu vuolaasti journalistiikan oppilaitaan.Derrick Frilund / Yle

Nikkanen on havainnut, että monet sosiaalisessa mediassa ilmenevät ongelmat kuten polarisoituminen tai yleinen vihaisuus koskevat enemmän keski-ikäisiä kuin nuoria.

– Huomaan nuorissa tervettä häpeää, kun he tarkkailevat vanhempien sukupolvien Facebook-käyttäyttymistä. Monet nuoret eivät pidä Facebookia mitenkään olennaisena keskustelufoorumina itselleen.

Median kriisiä Nikkanen pitää erityisesti taloudellisena kriisinä, kun yt-neuvottelut ravistelevat mediataloja. Mutta taloudellinen kriisi muodostuu automaattisesti myös sisällölliseksi kriisiksi.

– Jos toimittajia potkitaan kasapäin pois, ja kaikkea supistetaan vuosikausia, on turha ihmetellä, miksi uutisointi vähenee. Looginen seuraus on, että myös laatu kärsii.

Niinpä Hanna Nikkanen pelkää, että edessä on todellinen yhteiskunnallinen ongelma. Näin käy, jos kotimainen uutistuotanto ei kata kaikkia niitä tärkeitä asioita, joita yhteiskunnassa tapahtuu.

– Demokratia kaipaa uutisia, se vaan on niin.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and