JHL:n Niemi-Laine lyttää Sipilän vetoomukset: Selkeä palkankorotus, kiitos

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtajana jatkaa Päivi Niemi-Laine (sd). JHL:n edustajisto valitsi hänet tiistaina yksimielisesti seuraavalle viisivuotiskaudelle.

Istuvan puheenjohtajan haastoi liiton toimialajohtaja Håkan Ekström (sd), mutta kisa selvisi Niemi-Laineen hyväksi jo maanantaina edustajiston valmistelevissa ryhmissä.

Niemi-Laine, 49, on toiminut liiton puheenjohtajana viime kesästä lähtien, kun hänen edeltäjänsä Jarkko Eloranta valittiin SAK:n puheenjohtajaksi.

Niemi-Laine sanoi valintansa jälkeen, että hän jatkaa naisvaltaisten alojen viemistä eteenpäin "palkankorotukset edellä".

Niemi-Laineen mukaan JHL tavoittelee syksyllä vähintään samoja korotuksia kuin vientialoilla. Hallituksen peräänkuuluttamassa, jo kuopatuksi julistetussa Suomen mallissa vientialojen piti määritellä palkankorotusten taso, jota muut alat eivät ylitä, mutta tämä ei Niemi-Laineelle käy.

– Olemme puhuneet prosenteista, hän valottaa JHL:n palkkatavoitteita syksyn neuvotteluissa.

Sote-uudistus “hyvinvointivaltion hautajaiset”

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) toivoi tiistaina Ylen Ykkösaamussa malttia syksyn neuvotteluihin Suomen kansainvälisen kilpailukyvyn ylläpitämiseksi, mutta Niemi-Laine vastaa, että kotimarkkinat eivät voi enää odottaa.

– Meillä on 2,8 prosentin talouskasvu. Menemme ohi Ruotsin. Eiköhän nyt löydy myös ostovoiman lisäystä. Selkeä palkankorotus, kiitos.

JHL hakee korvausta kilpailukykysopimuksen leikkauksille, jotka ovat painaneet etenkin julkisalojen ostovoimaa.

Jos vaatimuksiin ei tule vastakaikua, miten koviin toimiin Niemi-Laine on valmis?

– Meillä on toimenpiteet sen mukaiset, mitä ammattiliitossa on. Välineitä löytyy, pehmeästä kovaan.

Puheessaan Niemi-Laine arvosteli, että maakunta- ja sote-uudistuksessa jatkuu "oikeistohallituksen unelma naistenvaltaisten alojen halventamisesta".

Hän väitti, että mikäli uudistus toteutuu sellaisena kuin hallitus haluaa, edessä ovat hyvinvointivaltion hautajaiset. Niemi-Laineen mukaan kyseessä on henkilöstön ja palkkojen leikkausohjelma.

– En voi käsittää miten muuten näin kallis järjestelmä saadaan rakennettua.

Niemi-Laine vihjaa “radikaaleista siirroista”

Niemi-Laine sanoo, että JHL hakee työmarkkinoilla entistä vahvempaa roolia ja asemaa.

– Se tehdään liittoutumalla vahvojen ammattiliittojen ja muiden erilaisten toimijoiden kanssa.

Niemi-Laineen mukaan uusissa yhteistyökuvioissa voi olla kyse "hyvinkin radikaaleista siirroista", muttei kerro aiheesta tarkemmin.

Yhteisiä tavoitteita JHL on ajanut esimerkiksi palvelualojen suurliiton PAMin ja muiden kunta-alan pääsopijaliittojen kanssa, yli keskusjärjestörajojen.

Puheessaan Niemi-Laine sanoi, että perinteinen sopimus- ja neuvottelutoiminta ei enää riitä, vaan JHL tarvitsee niiden rinnalle poliittista vaikuttamistyötä, jonka olisi hänen mukaansa pitänyt olla vahvempaa kiky-sopimusta neuvoteltaessa.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and