Järjestö: 200 ympäristönsuojelijaa murhattiin viime vuonna

Viime vuoden aikana surmattiin eri puolilla maailmaa 200 henkilöä siksi, että he puolustivat luontoarvoja kaupallista hyödyntämistä vastaan. Asiasta kertoo Global Witness -järjestö.

Global Witness on ihmisoikeusjärjestö, joka haluaa nostaa esiin varsinkin taloudellisen toiminnan, korruption ja konfliktien aiheuttaman haitan luonnonsuojelulle. Järjestön raportista uutisoi brittiläinen The Guardian -lehti.

Järjestön kokoamien tietojen mukaan ympäristöaktiivien murhat ovat kasvava ilmiö maailmalla. Viisi vuotta sitten murhia oli alle sata. Tämän vuoden viiden ensimmäisen kuukauden aikana on tietoon tullut jo 97 kuolemantapausta.

Surmattujen joukossa on luonnonsuojelujärjestöjen aktiiveja, luonnonpuistojen hoitajia ja maitaan puolustaneiden alkuperäiskansojen johtajia.

– Maailmalla on valtavasti kannustimia tuhota ympäristö taloudellisista syistä.[…] Valtiot eivät kunnioita lakia ja oikeutta. Joka puolella [luonnon]puolustajat saavat vastaansa uhkauksia, sanoo YK:n ihmisoikeuksien ja ympäristön erikoisraportoija John Knox The Guardian -lehdessä.

Eniten surmia tapahtui Etelä- ja Keski-Amerikassa, mutta luonnonsuojelu oli erittäin vaarallista myös mm. Intiassa ja Kambodzhassa.

Murhia tehtiin mm. kaivostoiminnan, padonrakennuksen, laittomien hakkuiden ja maatalouden edistämiseksi. Joskus yritysten tiedetään hankkineen palkkamurhaajia, joskus "likaisen työn" tekivät valtiovallan edustajat, Global Witness kertoo.

Ympäristökiistat eivät ole vähenemässä. EU:n rahoittamassa hankkeessa on listattu eri maista yli 2 000 väkivaltaista konfliktia, jotka liittyivät maaperän tai veden hyödyntämiseen, saastumiseen, kaivostoimintaan tai asukkaiden karkottamiseen suunniteltujen hankkeiden tieltä.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and