Japanilainen media: Ulkoministeri Kishida jättää pestinsä, tähtämessä pääministerin Aben salkku

Japanin ulkoministeri Fumio Kishida haluaa jättää työnsä pääministeri Shinzo Aben hallituksessa ensi kuun aikana, sanoi maan media. Tämän arvellaan viittaavan siihen, että Kishida olisi halukas haastamaan Aben ja pyrkimään tämän paikalle pääministeriksi.

Tällä viikolla julkaistut mielipidekyselyt kertovat, että Aben kannatus on romahtanut siitä, kun mies palasi virkaansa vuonna 2012. Tuolloin Abe lupasi elvyttää Japanin talouden ja vahvistaa sen puolustusta.

Pääministeri Abe vastaa kritiikkiin vaihtamalla yli puolet hallituksensa ministereistä elokuun alussa. Kyudon uutistoimiston mukaan nimeämättömien lähteiden mukaan jäädä saavat ainakin Aben luottomiehet valtiosihteeri Yoshihide Suga ja valtiovarainministeri Taro Aso.

– Ei kuitenkaan ole varmaa, jäisikö 59-vuotias ulkoministeri Kishida virkaansa, jos Abe painostaisi häntä siihen, sanoi Aasian tutkimuksen johtaja Jeffery Kingston Templen yliopiston Japanin-kampukselta.

–Kishidan lähtö hallituksesta antaisi selkeän signaalin hänen halustaan korvata istuva pääministeri Abe.

Aben suosion ovat romahduttaneet sekä epäillyt nepotismista, syytökset ylimielisyydestä että hänen puolueensa, LPD:n eli iberaalidemokraattien, kannatuksen lasku.

Vielä muutama kuukausi sitten arveltiin hänen pääsevän kolmannelle kaudelle vuoden 2018 vaaleissa.

Tulvat keskeyttivät vierailun Eurooppaan

Shinzo Abe vieraili Suomessa ensimmäisen kerran Japanin pääministerin roolissa maanantaina. Hän tapasi valtiovierailullaan tasavallan presidentti Sauli Niinistön.

Pääministeri Shinzo Abe saapui Suomeen G20-huippukokouksesta Hampurista.

Valtiovierailukierros Euroopassa päättyi ennen aikojaan, sillä pääministeri lensi takaisin kotimaahansa Japania kurittaneiden tulvien takia ja saapui kotimaahansa keskiviikkona. Maan eteläisimmällä pääsaarella Kyushussa on tähän mennessä kuollut ainakin 35 ihmistä rankkasateiden aiheuttamissa tulvissa ja maanvyörymissä. Yksih enkilö on kateissa.

Luonnonmullistuksen takia väliaikaisissa suojissa asuu tällä hetkellä ainakin 14 000 ihmistä, pääosin Fukuokan saarella.

Lähteet. Reuters, AP

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and