Itävalta aikoo luopua Eurofighter-kalustostaan – haluaa vuokrata halvempia hävittäjiä muilta

Itävalta aikoo luopua Eurofighter-hävittäjäkalustostaan kesken kaiken ja korvata koneet halvemmilla. Itävallalla on 15 Eurofighteriä, joista ensimmäinen otettiin käyttöön vuonna 2007.

Eurofighter-sopimusta on arvosteltu Itävallassa voimakkaasti. Helmikuussa Itävalta haastoi Eurofighter-konsortion ja sen omistajan Airbusin oikeuteen ja syytti sitä vilpistä konekaupassa. Itävalta katsoo maksaneensa koneista ylihintaa. Myös lahjontaa epäiltiin. Eurofighter ja Airbus kiistävät syytteet.

Nyt Itävallan puolusministeri Hans Peter Doskozil on ilmoittanut, että Eurofightereista pyritään luopumaan vuoden 2020 jälkeen. Koneiden normaalia käyttöikää olisi tuolloin jäljellä vielä parikymmentä vuotta.

“Tyypin vaihto halvempaa”

Itävallassa on oltu tyytymättömiä paitsi Eurofighterin hintaan, myös ostettujen koneiden varustelutasoon. Puolustusministeri Doskozilin asettama erityiskomitea tuli siihen tulokseen, että nykyisellään Itävallan Eurofighterit eivät vastaa tulevaisuuden ilmapuolustustarpeita. Asiasta kertoo Itävallan uutistoimisto APA.

Vaihtoehtoina harkittiin Eurofighterien modernisoimista tai ajanmukaisesti varustellun uuden konetyypin hankkimista mahdollisimman pian. Komitea tuli siihen tulokseen, että uusien koneiden hankkiminen tulisi 30 vuoden käyttöiän mittaan 2,3 miljardia euroa halvemmaksi.

Itävallan puolustusministeriö on jo ollut yhteydessä muihin maihin sekä Eurofightereiden myymisestä että korvaavien koneiden hankkimisesta joko vuokraamalla tai ostamalla.

Gripeniä kyselty Ruotsista

Ruotsin puolustusvoimien materiaalilaitoksen FMV:n mukaan Itävallalle on kesäkuussa toimitettu kahdeksantoista Saab JAS 39 Gripenin hinta- ja tekniset tiedot. Gripen oli mukana tarjolla Itävallan hävittäjätyypiksi jo samassa kilpailussa, minkä Eurofighter voitti.

Itävallan naapurimaat Unkari ja Tšekki ovat hankkineet Ruotsilta Gripen-hävittäjiä pitkillä leasingsopimuksilla.

Itävalta on tiettävästi ollut kiinnostunut myös amerikkalaisesta F-16 -hävittäjästä.

Valmistaja ei kommentoi

Airbus ja Eurofighter-konsortio eivät kommentoi Itävallan aikeita, mutta toteaa ettei muilla käyttäjillä kuin Itävallalla ole ollut vaikeuksia Eurofighterin kanssa. Eurofighteriä käyttävät muun muassa Saksa, Britannia, Italia ja Espanja. Se on myös yksi ehdokkaista Suomen seuraavaksi hävittäjätyypiksi.

On tietenkin mahdollista, että Itävallan puolustusministerin kampanjan tarkoitus on saada neuvoteltua alennusta Eurofighterien huolto- ja ylläpitokuluihin.

Itävallassa on vaalit lokakuussa, mutta sosialidemokraatteja edustava Doskozil kiistää että kyse olisi vaalikampanjasta. Vuoden 2006 vaalien kampanjassa sosialidemokraatit eli SPÖ vastusti jyrkästi Eurofighterien hankkimista.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and