Itä-Euroopan maat vaativat suurempaa tukea Israelille

Neljä Itä-ja Keski-Euroopan maata – Puola, Unkari, Tšekki ja Slovakia – ovat esiintyneet näyttävästi Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun rinnalla.

Netanjahu tapasi kaikkien neljän maan pääministerit Budapestissa, Unkarissa. Netanjahu kiitti niin sanottuja Visegrad-maita ja sanoi saaneensa näiltä muuta EU:ta enemmän tukea.

Samalla Israelin pääministeri arvosteli Euroopan maiden asenteita Israelia kohtaan.

– Euroopassa on syytä arvioida uudelleen suhdetta Israeliin, Netanjahu sanoi.

EU:n kannat Visegrad-maiden kantoja kriittisempiä

Euroopan Unioni on usein arvostellut Israelia. EU on tuominnut etenkin Israelin siirtokuntien rakentamisen palestiinalaisten asuttamalle Länsirannalle ja arvostellut kansalaisjärjestöjen kohtelua.

EU ei tunnusta Israelin oikeutta vuonna 1967 miehitettyjen palestiinalaisalueiden, kuten Länsirannan ja Itä-Jerusalmin, valvontaan.

Netanjahu joutui myös noloon tilanteeseen, kun hänen ajatuksensa tulivat julki vahingossa auki jääneen mikrofonin kautta.

Hän arvosteli vaatimusta, jonka mukaan Israelin ja palestiinalaisten välinen konflikti on ratkaistava ennen kuin taloussuhteita Israeliin voidaan lähentää.

– Se on hullu, se on ihan hullu, Netanjahu arvioi EU:n Israel-politiikkaa.

Israel hakee kansaivälistä tukea omille kannoilleen

Israelin uskotaan hakevan Itä-Euroopan nelikolta vahvistusta omille kannoilleen kansainvälisissä elimissä.

Visegrad-maat tunnetaan mun muassa kriittisestä suhtautumisesta maahanmuuttoon. Esimerkiksi Unkari on kieltäytynyt ottamaan vastaan Välimeren yli tulevia afrikkalaisia siirtolaisia ja pakolaisia.

Unkarin pääministeri sanoi löytäneensä yhteisen sävelen Netanjahun kanssa. Sekä Orbán että Netanjahu ovat oikeistolaisia valtionjohtajia, joilla on hyvät suhteet muun muassa Yhdysvaltojen presidenttiin Donald Trumpiin.

– Jaamme Israelin kanssa yhteisen asenteen ulkorajojen puolustamisessa, Orbán sanoi.

Muut EU-maat ovat arvostelleet Unkaria esimerkiksi teräsaidan rakentamisesta Serbian ja Kroatian vastaisille rajoilleen.

Orbánin ja Netanjahun liittoa voidaan pitää myös yllättävänä siksi, että Orbánia on kotimaassa arvosteltu liiasta myötämielisyydestä juutalaisvastaisuutta ja äärioikeistoa kohtaan.

Netanjahu kuitenkin kehui Unkaria etenkin siksi, että modernin siionismin perustajiin kuulunut Theodor Herzl oli unkarilainen.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and