Israelin ja palestiinalaisten väliset väkivaltaisuudet jatkuvat verisinä

YK:n turvallisuusneuvos kokoontuu maanantaina Israelin ja Länsirannan veristen levottomuuksien vuoksi, kertovat diplomaatit.

Ruotsi, Egypti ja Ranska ovat vaatineet turvallisuusneuvostoa koolle pikaisesti. Turvallisuusneuvoston olisi tarkoitus keskustella, kuinka Jerusalemin levottomuuksia voitaisiin estää kiihtymästä. Viikonloppuna eskaloituneet taistelut ovat pahimmat vuosiin.

Israel on lähettänyt ylimääräisiä joukkoja miehitetylle Länsirannalle lauantaina ja hyökännyt perjantaisen palestiinalaishyökkääjän kotiin. Palestiinalainen mies tunkeutui perjantaina israelilaisten kotiin Länsirannan siirtokunta-alueella, ja puukotti perheenisää ja kahta hänen lastaan kesken ilta-aterian.

Kolme palestiinalaista kuoli muissa yhteenotoissa. Tänään ainakin kaksi palestiinalaista on kuollut yhteenotoissa Länsirannalla, kun palestiinalaisnuoret heittelivät kiviä ja bensiinipommeja Israelin armeijan puskutraktoreita vastaan. Israel rankaisee usein hyökkääjien perheitä jyräämällä heidän kotinsa puskutraktoreilla. Siviilioikeusryhmät kutsuvat tätä tapaa kollektiivikseksi rangaistukseksi.

Jerusalemissa Israelin poliisi on käyttänyt lauantaina muun muassa tainnutusgranaatteja ja vesitykkejä hajoittaakseen palestiinalaisten mielenosoittajien joukkoja.

Tilanne Israelin viranomaisten ja palestiinalaisten välillä on kärjistynyt sen jälkeen, kun Israel on alkanut rajoittaa alle 50-vuotiaiden muslimimiesten pääsyä perjantairukouksiin Jerusalemin vanhaankaupunkiin. Turvajärjestelyt ovat suututtaneet palestiinalaiset, jotka katsovat, että Israel pyrkii lisäämään valtaansa pyhällä paikalla.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, STT

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and