Israelin ja Jordanian välit tulehtumassa Ammanin ampumavälikohtauksen takia

Israelin ja Jordanian välit ovat kiristymässä entisestään myöhään sunnuntai-iltana tapahtuneen ampumavälikohtauksen takia. Israelilaisten lehtien mukaan Jordania on estänyt pääkaupungissa Ammanissa sijaitsevan Israelin suurlähetystön henkilökunnan evakuoinnin Israeliin.

Lehtitiedot ovat ristiriitaisia. Joidenkin tietojen mukaan Jordanian kielto koskee koko Israelin lähetystön henkilökuntaa; toisten mukaan kielto käsittää vain ammuskeluun osallisen turvamiehen evakuoinnin.

Jordania haluaa kuulustella turvamiestä, mutta Israel on kieltänyt tämän.

Israelin ulkoministeriön mukaan turvamiehellä on Wienin yleissopimuksen mukainen diplomaattinen koskemattomuus. Tiedossa ei ole, onko turvamies lähetetty diplomaatti vai työskentelikö hän muunlaisella sopimuksella.

Lähetystön ampumavälikohtauksen jälkeen Israel kielsi mediaa uutisoimasta tapauksesta. Kielto purettiin yön aikana.

Mitä Israelin lähetystössä tapahtui?

Tiedot sunnuntai-illan ampumavälikohtauksesta Israelin lähetystössä Ammanissa ovat osittain epäselviä ja vahvistamattomia.

Ilmeisesti ammuskelu tapahtui lähetystön henkilökunnan käyttämässä asuinrakennuksessa. Kaksi jordanialaista muuttomiestä saapui rakennukseen vaihtamaan kalusteita, kun toinen miehistä hyökkäsi israelilaisen turvamiehen kimppuun ruuvimeisselillä.

Hyökkäjä ja asuinrakennuksen omistanut jordanialainen kuolivat turvamiehen luoteihin. Turvamies haavoittui hyökkäyksessä lievästi. Israelin ulkoministeriö on painottanut, että turvamies ampui vasta, kun hänen kimppuunsa oli hyökätty.

Israelin ja Jordanian hyinen rauha

Israel ja Jordania allekirjoittavat rauhansopimuksen vuonna 1994, mutta maiden välit ovat viileät. Sopimus on hyvin epäsuosittu Jordaniassa, jossa monet asukkaista ovat palestiinalaistaustaisia.

On epäselvää, olivatko Jerusalemin viime viikkojen jännitteet hyökkäyksen sytyke. Jordania on vastustanut voimakkaasti Israelin päätöstä lisätä metallinpaljastimia ja turvakameroita Jerusalemin Temppelivuorelle.

Rauhansopimuksen ehtojen mukaan Jordania hallinnoi muslimien pyhiä paikkoja Jerusalemissa.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and