Iran: Yhdysvaltain uudet pakotteet murentavat ydinsopimusta

Iran katsoo, että Yhdysvaltain asettamat uudet pakotteet rikkovat Iranin ja suurvaltojen sopimusta Iranin ydinohjelmasta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vahvisti eilen kongressin säätämän lakipaketin, joka asettaa uusia pakotteita Iranille, Pohjois-Korealle ja Venäjälle.

Uusia pakotteita perustellaan Iranin ohjusohjelmalla ja ihmisoikeusloukkauksilla, ei ydinohjelmalla.

Iran testasi viime kuussa rakettia, joka voisi kuljettaa avaruuteen satelliitin. Länsivallat pelkäävät Iranin kehittelevän mannertenvälistä ballistista ohjusta, joka voisi kuljettaa ydinkärkeä.

Pakotteet muun muassa kieltävät ohjusohjelmaan kytkeytyviä henkilöitä saapumasta Yhdysvaltoihin. Pakotteiden kohteeksi voisivat joutua myös yhtiöt tai henkilöt, jotka toimittaisivat osia Iranin ohjushankkeeseen.

Iran on jo aiemmin ilmoittanut valittavansa uusista pakotteista komissiolle, joka valvoo vuoden 2015 sopimuksen toteutumista.

Iran: Tavoitteena tuhota ydinsopimus

Iranin apulaisulkoministeri Abbas Araqchi sanoi Iranin vastaavan asianmukaisesti ja suhteellisuudentajuisesti.

– Yhdysvaltain päätavoite näiden pakotteiden hyväksymisessä Irania vastaan on tuhota ydinsopimus, ja me reagoimme tähän älykkäästi, Araqchi sanoi.

Trump on luonnehtinut edeltäjänsä Barack Obaman kaudella neuvoteltua ydinsopimusta "huonoimmaksi diiliksi koskaan".

Araqchin mukaan Iran on valmistellut listan 16 vastatoimesta Yhdysvaltain pakotteisiin. Hän ei täsmentänyt, mitä nämä vastatoimet olisivat.

Vastausmahdollisuudet rajalliset

Venäjä vastasi Yhdysvaltain kongressin hyväksymään pakotelakiin määräämällä Yhdysvallat vähentämään edustustojensa henkilökuntaa Venäjällä. Aiemmin Venäjä on vastannut pakotteisiin muun muassa asettamalla kieltoja elintarviketuonnille EU-maista.

Iranin mahdollisuudet samankaltaisiin vastatoimiin ovat rajalliset, sillä Iranilla ja Yhdysvalloilla ei ole suoria diplomaatti- tai kauppasuhteita.

Yhdysvallat, Venäjä, Kiina, Britannia, Ranska ja Saksa sekä EU sopivat vuonna 2015 Iranin kanssa, että Iran rajoittaa ydinohjelmaansa ja vastineeksi Iraniin kohdistuvia pakotteita puretaan.

Sopimuksen määrä oli päättää pelot siitä, että Iran kehittelee ydinasetta rauhanomaisen ydinohjelman varjolla.

Pakotteiden purkaminen on jo houkutellut eurooppalaisia yhtiöitä Iraniin. Ranskalainen Total-öljyhtiö on sopinut osallistuvansa Iranissa sijaitsevan maailman suurimman maakaasukentän kehittämiseen.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and