Irakin pääministeri: Mosul on vapautettu

Irakin pääministeri Haider al-Abadi saapui tänään Mosuliin ja onnitteli irakilaisjoukkoja voitosta.

– Asevoimien ylipäällikkö Haider al-Abadi saapui Mosulin vapautettuun kaupunkiin ja onnitteli sankarillisia taistelijoita ja Irakin kansaa voitosta, sanottiin pääministerin kanslian virallisessa lausunnossa.

Taistelu Mosulin kaupungin valtaamiseksi takaisin Isisiltä on kestänyt yhdeksän kuukautta. Kuluvalla viikolla Isis-taistelijat saarettiin alle neliökilometrin kokoiselle alueelle Mosulin vanhaankaupunkiin.

Viikonloppuna Irakin armeijan eliittijoukot etenivät Mosulin vanhankaupungin valtauksessa Tigris-joen rannoille. Uutistoimisto Reutersin mukaan terroristijärjestö Isisin taistelijoita heittäytyi Tigris-jokeen, kun he yrittivät paeta taistelukentältä.

Virallista voitonjulistusta on odotettu koko viikonloppu. Jo lauantaina jotkut irakilaissotilaat juhlivat kadulla voittoa, vaikka taistelut edelleen jatkuivat.

Vakava humanitaarinen kriisi

Taistelu Mosulista on synnyttänyt vakavan humanitaarisen kriisin. Taisteluissa on kuollut tuhansia siviilejä ja lähes miljoona on joutunut pakenemaan kaupungista.

Uutistoimisto AFP:n mukaan kaupungin vapautetuilta alueilta löydetyt siviilit ovat nälissään ja järkyttyneinä. Jotkut heistä ovat eläneet kellareissa useita kuukausia näkemättä auringonvaloa ja tulleet ulos vasta, kun uskoivat alueen siirtyneen irakilaisjoukkojen haltuun. Lauantaina Irakin poliisivoimat löytivät Mosulin raunioista joukon janoisia lapsia ja aikuisia.

Taistelun loppuvaiheet ovat olleet erityisen julmia. Isisin on raportoitu lähettäneen Irakin joukkoja kohti itsemurhapommittajia panenevien ihmisten mukana.

Isis valtasi Mosulin vuonna 2014. Suurkaupungin valtauksesta tuli sille merkittävä symbolinen voitto, joka on nyt riistetty pois.

Juttua päivitetään

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and