Ilmavoimat harjoittelee jälleen Yhdysvaltain koneiden kanssa – nyt ovat vuorossa A-10-rynnäkkökoneet

Suomen ilmavoimat jatkaa harjoituksia Yhdysvaltain asevoimien kanssa. Tässä kuussa kuusi Suomen Hornet-hävittäjää ja Hawk-harjoituskonetta lentää harjoituslentoja Yhdysvaltain Marylandin kansalliskaartin A-10 Thunderbolt -rynnäkkökoneiden kanssa.

Amerikkalaiset A-10-koneet ovat omissa harjoituksissaan Virossa ja toimivat siellä Ämarin lentotukikohdasta. Ilmavoimien mukaan myös Suomen kanssa lennettävät harjoituslennot tehdään enimmäkseen Ämarista, mutta amerikkalaiskoneita voi käydä Suomenkin kentillä.

Harjoituksiin osallistuvat Suomessa myös maavoimat, koska A-10 -koneiden kanssa harjoitellaan ilmasta maahan -toimintaa eli ilmaiskujen tekoa ja niiden ohjaamista kohteeseensa. Harjoituslentoja tehdään pääasiassa Etelä-Suomen yllä mutta myös merialueella.

Vanha tankintappaja

A-10 Thunderbolt on amerikkalainen rynnäkkökone, jonka tehtävä on tukea maavoimia niiden taistelussa ja tuhota vastustajan panssariajoneuvoja ja muita kohteita. Yhdysvallat on käyttänyt konetta mm. Afganistanin, Irakin ja Syyrian sodissa.

Konetyypin poistamisesta ja korvaamisesta uudella keskustellaan Yhdysvalloissa parhaillaan. Yhdysvaltain maavoimat kuitenkin pitää sitä luotettavana tukiaseenaan eikä haluaisi luopua koneesta.

A-10 jatkaa palvelustaan edelleen. Viime vuosina se on ollut usein nähty vieras Virossa, missä Yhdysvaltain joukkoja ja lentokoneita käy harjoittelemassa säännöllisesti.

Harjoituksia pari vuotta

Ilmavoimat on lentänyt harjoituslentoja Baltian maissa toimivien Naton lento-osastojen kanssa vuodesta 2015 lähtien. Amerikkalaisten lisäksi harjoituksiin on osallistunut Britannian, Ranskan ja Saksan koneita sekä omilta kentiltään myös ruotsalaisia.

Myös A-10-koneiden kanssa on harjoiteltu toissa vuonna.

Viime vuonna ilmavoimien Hornet-hväittäjät harjoittelivat Oregonin kansalliskaartin F-15 Eagle -hävittäjien kanssa ilmataisteluja. Eaglet olivat useita päiviä vierailulla Karjalan lennoston tukikohdassa Rissalassa Kuopion lähellä.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and