Hollantilaisista munista löytynyt myrkky herättää pelkoa Euroopassa: Miljoonia kananmunia vedetty myynnistä

Saksassa, Hollannissa ja Belgiassa on vedetty myynnistä miljoonia kananmunia sen jälkeen, kun hollantilaisista kananmunista oli löydetty hyönteismyrkky fibroniiliä.

Fibroniiliä käytetään muun muassa koirien ja kissojen iholoisten torjuntaan. Sitä ei kuitenkaan saa käyttää tuotantoeläimiin, sillä se on myrkyllistä ja voi vaurioittaa muun muassa keskushermostoa ja maksaa.

The Guardian -sanomalehden mukaan Hollannissa on eristetty myrkkymunien takia 180 maatilaa. Lisäksi Hollannissa ja Belgiassa on aloitettu rikostutkinta, jossa yritetään selvittää, miten laajasta ongelmasta on kyse.

Belgian viranomaisten kerrotaan tutkivan kahta Flanderissa toimivaa yritystä, jotka ovat erikoistuneet kirppujen torjunnassa käytettyihin hyönteismyrkkyihin. Viranomaiset pelkäävät, että yritykset ovat lisänneet fibroniiliä tuotantoeläimiin käytettäviin hyönteismyrkkyihin tehostaakseen niiden toimintaa.

Kananmunia vedetty myynnistä

Saksalaisten sanomalehtien mukaan hollantilaisia kananmunia on viety kaikkiaan yhteentoista Saksan eri osavaltioon. Saksaan on tuotu ainakin kolme miljoonaa saastunutta kananmunaa Hollannista.

Valtaosa maahantuoduista kananmunista on päätynyt myyntiin. Saksalaiset viranomaiset ovat vetäneet saastuneita munia myynnistä ja julkistaneet saastuneiden munaerien tuotantoleimojen numerosarjoja.

Joissakin osavaltioissa kuluttajia on jopa kehotettu välttämään kokonaan hollantilaisten kananmunien ostamista.

Myös useat saksalaiset elintarvikeliikkeet ovat kertoneet, että ne ovat vetäneet myynnistä kananmunia, jotka liittyvät Hollannin myrkkyskandaaliin. Kuluttajia on kehotettu palauttamaan liikkeisiin tietyn erän kananmunat tai laittamaan ne roskikseen.

Rajoittuuko skandaali muniin?

Frankfurter Allgemeine -sanomalehden mukaan on epäselvää, rajoittuuko myrkkyskandaali pelkästään kananmuniin. Saksalainen kuluttajajärjestö Foodwatch pelkää, että kananmunia on käytetty myös muussa elintarviketuotannossa.

Toistaiseksi lihasta ei ole ole kerrottu löytyneen fibroniiliä. Hollantilaisessa de Volkskrant -sanomalehdessä haastatellut asiantuntijat pitävät myrkkykananmunista syntynyttä kohua liioiteltuna, sillä ihmiset eivät heidän mielestään ole voineet saada vaarallisia määriä hyönteismyrkkyä.

Aiemmin de Volkskrant oli kertonut, että laitonta hyönteismyrkkyä olisi käytetty hollantilaisilla maatiloilla jo yli vuoden ajan. Hollannin elintarviketurvallisuusviranomaiset eivät kuitenkaan pysty vahvistamaan, onko myrkyllisiä munia ollut myynnissä jo niin kauan.

Maanantaina Hollannin viranomaiset olivat kuitenkin varoittaneet, että kananmunissa on ollut niin suuria pitoisuuksia fibroniiliä, että ne ovat terveysriski. He kehottivat, että myrkkyskandaaliin sotkeutuneiden kanaloiden munia ei pitäisi antaa lapsille, kertoo The Guardian.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and