Hittilelu spinneristä eli sormihyrrästä tuli politiikan väline Venäjällä

MOSKOVA. Suurta suosiota saavuttanut fidget spinner eli sormihyrrä on joutunut Venäjällä epäilyttävään valoon.

Maan kuluttajansuojaviranomainen Rospotrebnadzor on alkanut tutkia lelun mahdollisia kielteisiä vaikutuksia lasten ja nuorten terveyteen. Virasto kertoo eilen tiistaina verkkosivuillaan julkaisemassa tiedotteessaan spinnerin ”aggressiivisesta etenemisestä” lasten ja teini-ikäisten parissa.

Venäjän kuluttajansuojaviranomainen tunnetaan yleisesti toimijana, joka käyttää viranomaisvaltaa myös poliittisiin tarkoituksiin. Se on esimerkiksi kieltänyt laatusyihin vedoten viinien maahantuonnin Georgiasta ja Moldovasta, kun niiden välit ovat kiristyneet Venäjän kanssa.

Tv-kanava yhdistää vaarallisen lelun oppositioon

Venäjän kuluttajansuojaviranomaisen kiinnostus sormihyrrää kohtaan saattaa tällä kertaa selittyä sisäpoliittisilla syillä. Venäjän valtion kontrolloimassa televisiossa spinneri on nimittäin leimattu kaiken muun pahan ohella myös presidentti Vladimir Putinia vastustavan opposition salajuoneksi.

Uutiskanava Rossija-24:n viimeviikkoisessa jutussa spinneri esitetään aivopesuun käytettävänä työkaluna, joka ”saa ihmisen alttiiksi manipulaatiolle”. Juontajan mukaan siksi ei olekaan ihmeellistä, että sormihyrriä on alettu myydä opposition mielenosoituksissa.

Myös aiemmassa Rossija-24-kanavan jutussa sormihyrrä politisoidaan ja yhdistetään Putinia vastustavaan oppositioon. Jutun mukaan esimerkiksi spinnerivideoilla ”maanitellaan protesteihin potentiaalista yleisöä”.

Venäjän mediassa on lisäksi esitetty lukuisia juttuja siitä, kuinka sormihyrrä voi olla uhka niin lasten ja nuorten henkiselle kuin fyysisellekin terveydelle.

Taustalla Kremlin kasvava kiinnostus lapsiin ja nuoriin

Sanomalehti Vedomosti liittää pääkirjoituksessaan Venäjän kuluttajansuojaviranomaisen ja median huolen sormihyrristä Kremlin lapsia ja nuoria kohtaan heränneeseen kiinnostukseen. Spinneriä käytetään irtopisteiden keräämiseen ylimmältä johdolta.

Teini-ikäisten suuri määrä herätti huomiota opposition maaliskuun ja kesäkuun suurmielenosoituksissa. Sittemmin myös Venäjän johto on näyttänyt olevan aiempaa kiinnostuneempi lasten ja nuorten asioista.

Mediatietojen mukaan myös presidentti Vladimir Putinin tuleva presidentinvaalikampanja keskittyisi nuoriin ja tulevaisuuteen.

Putin ei ole vielä virallisesti kertonut aikeistaan osallistua ensi vuoden maaliskuussa järjestettäviin vaaleihin. Moni on kuitenkin nähnyt hänen useat viimeaikaiset tapaamisensa nuorten kanssa alkuna presidenttikampanjalle.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and