“Hän on viiltävän älykäs, asiat ovat nyt toivotulla tavalla” – näin perussuomalaisten aluepomot kommentoivat Halla-ahon valintaa

Jussi Halla-ahon valinta perussuomalaisten uudeksi puheenjohtajaksi herättää ristiriitaisia tunteita maakunnissa. Perussuomalaisten Etelä-Savon piirijohtaja Kati Kähkönen sanoo olevansa valintaan pettynyt.

– Halla-Aho ei edusta minun arvomaailmaani. Hän on profiloitunut ensisijaisesti maahanmuuton vastustajana. Moni perussuomalainen kokee nyt olevansa koditon omassa puolueessaan, uskoo Kähkönen.

Kähkösen pesti puolueen piirijohtajana on päättymässä paikkakunnan vaihdon vuoksi, ja hän arvelee toistaiseksi jättäytyvänsä syrjään puoluetoiminnasta.

Kainuussa sen sijaan seistään uuden puheenjohtajan takana. Kajaanin seudun perussuomalaisten puheenjohtaja Eila Aavakare sanoo, että Kainuussa oli varmasti muutamia Sampo Terhon kannattajia, mutta Kainuu on ollut enemmän Halla-ahon puolella.

– Itse pidän Halla-ahoa viiltävän älykkäänä. Olen saanut tänäkin aamuna puhelinsoittoja, että asiat ovat nyt toivotulla tavalla. Kentällä ilmeisesti odotettiin jotain tämän tyyppistä, ehkä he eivät sitten olleet tyytyväisiä entiseen puheenjohtajaan, arvelee Aavakare.

Aavakare ei usko, että Kainuussa puolueesta lähtee loikkareita muualle Halla-ahon valinnan takia.

Odottavalla kannalla

Monet piiripomoista ovat odottavalla kannalla. Yle Uutiset kertoi maanantaina, että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) esittävät puolueidensa eduskuntaryhmille, että yhteistyötä perussuomalaisten kanssa ei jatketa.

Perussuomalaisten Varsinais-Suomen piirin puheenjohtaja Janne Aso on pettynyt siihen, että hallitus on kaatumassa. Hän olisi toivonut puolueensa jatkavan yhteistyötä keskustan ja kokoomuksen kanssa nykyisen hallitussopimuksen puitteissa.

– En itse aio hakea jatkoa piirin puheenjohtajuudelle politiikassa tapahtuneen linjanmuutoksen seurauksena.

Pirkanmaan piirin puheenjohtaja Veijo Niemi sanoo, ettei kannattanut Halla-ahoa, mutta valinta tapahtui kaikkia sääntöjä noudattaen.

– Hän on perussuomalaisten puheenjohtaja ainakin seuraavat kaksi vuotta ja se on siinä. Juhannukseen mennessä varmasti selviää tarkemmin, mitä puolueessa tapahtuu. Jos emme jatka hallituksessa, valta ja vaikutusmahdollisuudet vähenevät merkittävästi.

Myös Hämeen piirin puheenjohtaja Matti Lintukorpi korostaa, että halua ja kiirettä kannanottamiseen uuden puoluejohdon suhteen ei vielä ole.

– Jäämme ihan rauhassa katselemaan, mitä tässä tapahtuu mistäkin suunnasta ja millaisia linjaratkaisuja tulee. Toivotaan parasta ja pelätään pahinta. Näillä mennään, Lintukorpi sanoo.

“Puolueeseen tulee lisää jäseniä”

Keski-Pohjanmaalla ihmetellään, ettei toinen puheenjohtajaehdokas Sampo Terho tarjonnut Halla-aholle kovempaa vastusta. Piirin puheenjohtaja Arto Pihlajamaa povaa, että Halla-ahon valinta vahvistaa perussuomalaisten rivejä.

– Puolueeseen tulee lisää jäseniä, sillä monet tukevat Halla-ahon linjaa ja haluavat hallitukseen kriittisempää pakolaispolitiikkaa, Pihlajamaa toteaa.

Joukkopakoa puolueen riveistä ei odoteta muillakaan alueilla. Perussuomalaisten Pohjois-Savon piirin puheenjohtaja Jani Kolehmainen äänesti Sampo Terhoa, mutta sanoo olevansa demokratiaan taipuvainen. Hän muistuttaa, että enemmistöhän äänesti Halla-ahoa.

– Mitään suurempaa joukkopakoa puolueesta ei Pohjois-Savossa ole tulossa. En ole kuullut yhdestäkään lähtijästä.

Samaa mieltä on Pohjois-Karjalan piirisihteeri ja puoluehallituksen jäsen Jari Turpeinen.

– Jäsenistössä ei ole havaittavissa tällä hetkellä liikehdintää. En osaa arvioida, onko enemmän pettyneitä vai iloisia puolueen jäseniä. Itse olen pettynyt siihen, etteivät sääntömuutokset edenneet puoluekokouksessa, Turpeinen toteaa.

Myös perussuomalaisten Kymen piirin puheenjohtaja Ilpo Heltimoinen on sitä mieltä, että puolueen kasvu jatkuu.

– Yhtenä rintamana olemme istuvan puheenjohtajan takana, sanoo Heltimoinen.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and