Hallituspuolueiden johtotrio koolle – mitä maakuntavaalien aikataululle tapahtuu?

Sote- ja maakuntauudistuksen tielle tipahti tänään perustuslakivaliokunnan lausunnon verran kiviä, kun valinnanvapausmalliin kuuluva yhtiöittäminen katsottiin perustuslain vastaiseksi. Myös uudistuksen aikataulua pidetään liian kireänä.

Sote-ministerit ovat jo ehtineet tiedottaa, että uudistus etenee alkuperäisessä aikataulussa niin, että myös valinnanvapaus on osa kokonaisuutta.

Uudistus vaatii mittavaa remonttia lakeihin, mikä vaarantaa maakuntavaalien ajankohdan.

Ylen tietojen mukaan hallituspuolueiden johtotrio, eli pääministeri Juha Sipilä (kesk.), valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ja eurooppaministeri Sampo Terho (uv.) kokoontuvat mahdollisimman pian käsittelemään asiaa. STT:n mukaan tapaaminen on huomenna perjantaina kello 15.

Käytännössä trio joutuu ratkaisemaan, puretaanko sovittu kytky valinnanvapauden ja maakuntauudistuksen välillä. Silloin maakuntavaalit voitaisiin pitää ajallaan ja valinnanvapauslain korjaamiselle saataisiin enemmän aikaa.

Toistaiseksi kokoomus on halunnut ehdottomasti pitää kiinni vuonna 2015 solmitusta sopimuksesta, jossa maakuntahallinto ja valinnanvapaus etenevät samassa tahdissa. Tässä tapauksessa se saattaisi tarkoittaa maakuntavaalien siirtämistä.

Lue lisää aiheesta:

Perustuslakivaliokunta: Sote-uudistuksen valinnanvapausmallissa suuria ongelmia – yhtiöittäminen ristiriidassa perustuslain kanssa

Sote-ministerit pitävät edelleen kiinni alkuperäisestä aikataulusta: "Sote toteutetaan tammikuussa 2019"

Analyysi: Keskeneräinen ei tule valmiiksi teeskentelemällä valmista – Soten loputon kiire kostautuu taas

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and