Guterres: Kyproksen neuvottelut päättyivät tuloksettomina

Kyproksen neljä vuosikymmentä kestänyttä konfliktia ei ole pystytty ratkaisemaan neuvotteluissa Sveitsissä. Asiasta kertoi YK:n pääsihteeri Antonio Guterres varhain perjantai-aamuna. Viimeisen, myrskyisän neuvottelusession kerrotaan kestäneen aamuyön tunteihin asti.

– Olen pahoillani kertoessani, että huolimatta erittäin vahvasta ostapuolten välisestä sitoutumisesta Kyproksen konferenssi päätettiin ilman sopimusta, Guterres sanoi.

Guterres lensi neuvotteluihin torstaina patistaakseen osapuolia neuvottelutulokseen. Myös Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence oli puhelinyhteydessä neuvottelijoihin ja kehotti heitä käyttämään "historiallisen mahdollisuuden."

– Valitettavasti sopimus ei ollut mahdollinen … mutta se ei tarkoita etteikö muita aloitteita voitaisi kehittää Kyproksen ongelman ratkaisemiseksi.

Pääsihteeri kieltäytyi yksilöimästä mitkä asiat erityisesti kaatoivat neuvottelut, mutta hänen mukaansa osapuolten välillä on edelleen laajoja erimielisyyksiä ja lukuisia ratkaisemattomia kysymyksiä.

Turkki haluaisi jatkaa sotilaallista läsnäoloa

Uutistoimisto AP:n haastatteleman virkamieslähteen mukaan neuvottelujen etenemisen esteenä oli muun muassa Turkin vaatimus pitää joukkojaan saarella ja säilyttää oikeus sotilaalliseen väliintuloon.

Neuvottelijat eivät saavuttaneet yhteisymmärrystä siitä, mitkä alueet kuuluisivat uudistetun federaation kreikkalaiseen osaan ja mitkä turkkilaiseen osaan. Turkin vaatimuksiin on virkamiehen mukaan kuulunut myös se, että sopimuksen pitäisi taata turkin kansalaisille oikeus siirtää rahaa, palveluita ja tavaroita yhdistyneelle Kyprokselle.

Kypros on ollut jakautuneena vuodesta 1974, jolloin Turkki miehitti saaren pohjoisen kolmanneksen. Siitä asti saarta on jakanut YK:n puskurivyöhyke, joka erottaa kreikkalaisten ja turkkilaisten alueet.

Lähteet: AP, Reuters, AFP

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and