Guardian: Antibioottipulan vaikutuksia pelätään sairaaloissa

Räjähdys kiinalaisella lääketehtaalla on aiheuttanut maailmanlaajuisen pulan yhdestä käyteyimmästä antibiootista, joka tehoaa muun muassa keuhkokuumeeseen.

Kauppanimellä Tazocin myytävä piperasilliini on tehokas, yleensä suonensisäisesti annettava antibiootti, jota käytetään keuhkokuumeen hoidon lisäksi muun muassa aineenvaihduntasairauksien ja virtsatientulehdusten hoidossa.

Brittilehti Guardianin mukaan Iso-Britanniassa on kärsitty kyseisen antibiootin saatavuusongelmista maaliskuusta saakka. Sairaalat ovat joutuneet rajoittamaan piperasilliinin käyttöä säästääkseen varastoja.

Vaikka räjähdyksessä tuhoutunut kiinalaistehdas on saatu jo toimintaan, ei ole tietoa, milloin antibioottia on jälleen saatavilla tarvittava määrä. Maailmanlaajuisen toimitusjärjestelmän palauttaminen ennalleen voi kestää kuukausia, lääkärit pelkäävät.

Antibiooteista piperasilliini on toiseksi käytetyin. Monet korvaavat antibiootit ovat tehottomampia, tai voivat aiheuttaa sivuoireina esimerkiksi maksavaurioita. Lääkärit ovat joutuneet käyttämään piperasilliinin korvaajana Meropenem-nimistä antibioottia, jonka ongelmana on, että monet potilaat alkavat olla sille immuuneja.

Riippuvuus yhdestä lääkkeestä

on riski potilasturvallisuudelle

Iso-Britanniassa piperasilliinin annostelua on rajoitettu toistaiseksi vain vakavasta verenmyrkytyksestä kärsiville potilaille sekä keuhkokuumepotilaille. Lääkärit pelkäävät kuitenkin myös näiden potilasryhmien kohdalla lääkkeen loppumista kesken.

Iso-Britannian terveydenhuoltojärjestelmää edustavan lääkejärjestö SAPG:n (Scottish Antimicrobial Prescribing Group) puheenjohtaja Andrew Seaton arvioi, että lääkkeiden puutteesta on yleisesti tulossa piikki sairaanhoidon lihassa. Yhden antibiootin puutos voi johtaa pian jonkin korvaavan antibiootin ylisuureen kysyntään.

Seaton esittää ratkaisuksi yhä laajemman antibioottien kirjon käyttämistä sairaaloissa.

– Kun maailmanlaajuisia toimitusvaikeuksia ilmenee, riskit olisivat pienemmät, jos emme olisi niin riippuvaisia yhdestä ainoasta lääkkeestä, Seaton sanoo Guardianille.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and