G20-sopu: Talousmahdit yhtä mieltä siitä, että ovat eri mieltä

Maailman johtavat talousmahdit ovat päässeet sopuun yhteisestä lauselmasta Hampurin G20-kokouksen päätteeksi.

Lauselman tärkeitä teemoja ovat kauppa, ilmastonmuutos sekä pakolaisuus.

Vapaata kauppaa, teoriassa

Päätöslauselmassa maat ottavat kantaa muun muassa vapaan kaupan puolesta, vaikka toisaalta myös markkinoita suojelevat toimet mainitaan lauselmassa. Maat korostavat erityisesti sääntöihin perustuvan kaupankäynnin merkitystä.

Kaupankäynnin arveltiin etukäteen olevan yksi kiistanalaisista aiheista, sillä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on osoittanut halua siirtyä entistä suljetumpaan kansainväliseen kaupankäyntiin.

Muut Yhdysvaltoja vastaan

Päätöslauselmassa otetaan huomioon myös se, ettei Yhdysvallat ole mukana Pariisin ilmastosopimuksessa. Muut maat pitäytyvät sopimuksessa.

Käytännössä maat siis pääsivät sopuun siitä, että ovat eri mieltä.

– On mielestäni selvää, ettemme päässeet yhteisymmärrykseen, mutta eroja ei piiloteltu, vaan ne ilmaistaan selkeästi, Saksan liittokansleri Angela Merkel kommentoi tiedotustilaisuudessa ilmastoon liittyvää ristiriitaa.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron taas ilmoitti, että Ranska aikoo järjestää ilmastokonferenssin joulukuussa.

Lupauksia pakolaistilanteen ratkaisuun

G20-maat lupasivat myös tehdä yhteistyötä Afrikan maiden kanssa, jotta alueelle voitaisiin luoda kasvua ja työpaikkoja. Taloudellisen kasvun on määrä helpottaa köyhyyden ja siirtolaisongelman ratkaisussa.

– Yhteinen työmme tulee tukemaan kestävää ja kattavaa taloudellista kasvua ja kehitystä, – – erityisesti naisten ja nuorten työllisyyden parantamiseksi, jotta voimme pyrkiä ratkaisemaan köyhyyden ja epätasa-arvon, jotka ovat siirtolaisuuden pohjimmaisia syitä, lauselmassa todetaan.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and