Eurooppa ja Yhdysvallat sulkivat netin suurimpia huumeluolia

Euroopan ja Yhdysvaltojen viranomaiset ovat sulkeneet internetissä toimineita kauppapaikkoja, joissa on myyty muun muassa huumeita, aseita ja väärennettyjä henkilöllisyystodistuksia.

Viranomaisten sulkemat AlphaBay ja Hansa ovat laittomista kauppapaikoista suurimpia. AlphaBay on suurin ja Hansa kolmanneksi suurin.

Pelkästään AlphaBaylla arvellaan olleen yli 200 000 käyttäjää ja noin 40 000 myyjää. Myynnissä on ollut huumeita, aseita, väärennettyjä asiakirjoja ja hakkerointityökaluja. Euroopan poliisivirasto Europol arvioi, että sivustolla on kolmen vuoden aikana tehty kauppoja liki 900 miljoonan euron arvosta.

AlphaBayn epäillään olleen noin kymmenen kertaa suurempi kuin vuonna 2013 suljettu Silkkitie.

Kauppapaikat ovat toimineet niin sanotussa Tor-verkossa, eli siinä internetin osassa, joka ei ole julkinen. Tor-verkossa käyttäjät pystyvät piilottamaan henkilöllisyytensä ja tietokoneidensa sijainnin, minkä vuoksi verkkoon on keskittynyt paljon laitonta toimintaa.

Poikkeuksellinen operaatio

Viranomaiset kuvailevat Atlantin molemmin puolin tehtyä operaatiota uraauurtavaksi. Hollannin poliisi onnistui soluttautumaan Hansaan ja tarkkailemaan kauppapaikan käyttäjiä näiden tietämättä.

Kun Yhdysvaltojen viranomaiset sulkivat AlphaBayn, Hollannin poliisi kykeni tunnistamaan amerikkalaisen kauppapaikan käyttäjiä, joista monet siirtyivät välittömästi Hansaan.

Hollannin poliisi on pidättänyt kaksi Hansan saksalaista ylläpitäjää ja takavarikoinut palvelimia Hollannissa, Saksassa ja Liettuassa.

Yhdysvalloissa liittovaltion poliisi FBI ja huumevirasto DEA ovat takavarikoineet AlphaBayn palvelimia Kanadassa ja Hollannissa. Kauppapaikkaa pyörittänyt kanadalainen pidätettiin heinäkuun alussa Thaimaassa, jossa hän eli ruhtinaallista elämää.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan 26-vuotiaan miehen kolme kiinteistöä, neljä Lamborghinia ja miljoonia dollareita on takavarikoitu.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and