EU:n voimahahmot Juncker ja Merkel vakuuttavat, että ilmastosopimuksesta ei lipsuta

EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin mukaan EU ja Kiina lähettävät maailmalle viestin siitä, että Pariisin ilmastosopimuksesta ei peräännytä.

–Energiapolitiikan muutosta ei voi peruuttaa. Pariisin sopimuksesta ei anneta periksi, Juncker sanoi perjantaina Brysselissä ennen tapaamistaan Kiinan pääministerin Li Keqiangin kanssa.

Saksan liittokansleri Angela Merkel kutsui sopimusta ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun kulmakiveksi.

– Yhdysvaltain päätös vetäytyä Pariisin ilmastosopimuksesta on valitettava, ja ilmaisen itseäni nyt hyvin pidättyvästi, Merkel sanoi Berliinissä.

Trump sanoi torstai-iltana, että Yhdysvallat vetäytyy Pariisin sopimuksesta välittömästi. Trumpin mukaan Yhdysvallat on kuitenkin valmis neuvottelemaan uuden sopimuksen, jonka pitäisi hänen mukaansa olla nykyistä "tasapuolisempi".

Johtavat EU-maat vastustavat uusintaneuvotteluja

EU:n ilmastokomissaari Miguel Arias Canete ei pidä mahdollisena, että Trumpin vaatimukseen sopimuksen avaamisesta suostuttaisiin. Samoin ovat todenneet Saksa, Ranska ja Italia yhteislausunnossaan.

Toimittajia Brysselissä tavannut Canete sanoi, että sopimus jättää jo nyt valtioille runsaasti liikkumavaraa. Maat voivat itse päättää, miten ne täyttävät sopimuksen velvoitteet.

Ensimmäinen mahdollinen ajankohta, jolloin Yhdysvallat voi muodollisesti irrottautua Pariisin ilmastosopimuksesta, on 4. marraskuuta 2020 – päivä Yhdysvaltain seuraavien presidentinvaalien jälkeen.

Pariisin ilmastosopimus tuli voimaan 4. marraskuuta 2016, ja sopimuksen mukaan osapuoli voi ilmoittaa vetäytyvänsä siitä aikaisintaan kolmen vuoden kuluttua voimaantulosta. Eroaminen tulee voimaan vuoden kuluttua ilmoituksesta.

Lähteet: STT, Reuters, AFP

Lue myös:

Yhdysvaltojen lähtö Pariisin ilmastosopimuksesta varmistui – Trump kertoi kantansa Valkoisessa talossa

Elon Musk jättää ilmastopäätöksen takia Trumpin neuvonantajan tehtävät

Saksa, Ranska ja Italia: Ilmastosopimusta ei voida neuvotella uudelleen

Ministeri Mykkänen Trumpin vetäytymisestä ilmastosopimuksesta: "Voi kääntyä jopa myönteiseksi Pariisin hengelle"

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and