EU:n lääkeviraston uudelle kodille tiukat vaatimukset: Oulun ja Turun toiveet voivat kaatua lentoyhteyksiin

BRYSSEL EU-maiden johtajat päättivät myöhään torstai-iltana menetelmästä, jolla Lontoosta siirrettävien EU-virastojen uudet sijoituspaikat valitaan. Samalla sovittiin myös virastojen tulevien isäntäkaupunkien vaatimuksista.

Suurin osa EU:n jäsenmaista hakee itselleen lääkevirastoa tai pankkivirastoa. Suomi on kiinnostunut isännöimään lääkevirastoa. Suomalaiskaupungeista mielenkiintoa ovat osoittaneet ainakin Oulu ja Turku.

Lopullinen hakemus pitää jättää heinäkuun loppuun mennessä. Kukin maa voi tarjota hakuun vain yhtä kaupunkia. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei halunnut ottaa eilen kantaa siihen, minkä kaupungin Suomi aikoo tarjota, sillä asian esittely kuuluu terveysministeri Pirkko Mattilalle (uv.).

– Kyllä Suomi ehtii hyvin mukaan, Sipilä sanoi.

Torstaina hyväksytyt kriteerit eivät lupaa hyvää Oulun ja Turun toiveille. Etenkin lentoyhteydet voivat koitua tekijäksi, joka rajaa käytännössä pois muut suomalaiskaupungit kuin Helsingin.

Vaatimusten mukaan hakijakaupunkeja vertaillaan sen mukaan, miten useasti niihin on lentoja kaikista EU-maista ja miten pitkiä lennot ovat. Myös matka lähimmältä kansainväliseltä lentokentältä virastolle tarjottuun sijoituspaikkaan otetaan huomioon.

Vuodessa 36 000 vierailijaa

Finavian mukaan Helsinki on ainoa EU-pääkaupunki, johon Oulusta on suoria lentoja. Turusta taas on lentoja Helsingin ohella vain Tukholmaan ja Riikaan.

Komission kokoamien vaatimusten mukaan lääkeviraston toiminta pitää kyetä säilyttämään vähintään nykyisellä tasollaan. Virastossa käy vuosittain 36 000 vierailijaa, joista 4 000 tulee EU:n ulkopuolelta. Hotelliöitä varattiin toissa vuonna 30 000.

takseja Oulun lentoasemalla
Oulun lentoasema.Timo Nykyri / Yle

Lääkeviraston nykyisestä sijaintipaikasta on varsin hyvät yhteydet, sillä se sijaitsee Lontoon Canary Wharfilla, jonka lähistöllä sijaitsee Euroopan vilkkaimmin liikennöity Heathrow'n lentoasema. Sen kautta kulki viime vuonna 75 miljoonaa matkustajaa, kun esimerkiksi Oulun kentän kautta kulki 77 000 ja Turusta 226 000 matkustajaa ulkomaille.

Komission vaatimuksissa korostetaan myös viraston työntekijöiden lasten koulutusmahdollisuuksia. Lääkeviraston 890 työntekijällä oli viime vuonna 648 kouluikäistä lasta, joille pitäisi löytyä "monikielistä ja Eurooppa-suuntautunutta" opetusta.

Pisteäänestys ratkaisee voittajan

Eilen torstaina sovittiin myös menettelystä, jolla virastojen uudet sijoituspaikat valitaan. Komissio tekee ensin arvionsa hakijoista, sen jälkeen asiasta käydään poliittinen keskustelu ja lopulta marraskuussa äänestetään.

Äänestystä varten on kehitetty euroviisutyyppinen pisteytysjärjestelmä. Ensimmäisellä kierroksella jokainen jäsenmaa voi antaa kuusi pistettä, joista kolme parhaalle, kaksi toiseksi parhaalle ja yhden kolmanneksi parhaalle ehdokkaalle.

Jos mikään ehdokkaista ei saa ensimmäisellä kierroksella kolmea pistettä vähintään 14 jäsenmaalta, järjestetään toinen kierros, jossa kukin maa äänestää yhtä ehdokasta. Jos tälläkään kierroksella ei synny enemmistöä, asia ratkaistaan kolmannessa äänestyksessä.

Suomen mahdollisuuksia heikentää kisassa sekin, että kriteerien mukaan virastojen jaossa pitäisi suosia unionin uudempia jäsenmaita ja varmistaa virastojen tasainen maantieteellinen jako. Helsingissä toimii jo nyt EU:n kemikaalivirasto.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and