EU:n Barnier Brexit-neuvotteluista: Britannian selvennettävä EU-kansalaisten asemaa

EU:n ranskalainen brexit-neuvottelija Michel Barnier pyytää Britannialta selvennystä muun muassa brexit-lakipaketista ja EU-kansalaisten oikeuksista ensimmäisen varsinaisen neuvottelukierroksen päätteeksi.

Barnier sanoi tiedustelutilaisuudessa, että EU-kansalaisten oikeuksista on vielä merkittäviä näkemyseroja. Britannian brexit-ministerin David Davisin mukaan asiasta päästiin kuitenkin neuvottelemaan.

1,2 miljoonan EU-maissa asuvan brittikansalaisen ja 3,2 miljoonan Britanniassa asuvan EU-kansalaisen kohtalo on tärkeimpiä neuvotteluissa ratkaistavia asioita.

Barnier'n mukaan EU ei näe vaihtoehtoa sille, että EU-tuomioistuin valvoo Britanniaan jäävien EU-kansalaisten oikeuksia eron jälkeen. Tästä oli Britannian ja EU:n välillä hänen mukaansa syvästi erilaiset näkemykset.

Taloudesta ja Irlannistakin vaaditaan selvennyksiä

Barnier sanoi, että Britannian täytyy myös selventää näkemystään brexitin yhteydessä EU:lle maksettavasta summasta ja Irlannin asemasta.

– Työskentelemme hallitun brexitin puolesta, ja se vaatii sitä, että Britannia järjestää talousasiansa (EU:n suhteen), brexit-neuvottelija Barnier sanoi.

Kierroksella keskusteltiin myös Pohjois-Irlannin asemasta. Barnier sanoi, että Britannian on selvennettävä, miten se aikoo pitää yllä yhteistä matkustusaluetta Irlannin kanssa brexitin jälkeen.

Miehet vaikuttivat ulkoisesti tyytyväisiltä keskusteluihin.

– Keskustelut olivat jämäköitä mutta rakentavia, sanoi brittineuvottelija Davis.

– Tällä viikolla oli aika esittelylle, seuraavan kierroksen tavoite on selventäminen, Barnier totesi.

Ensimmäisellä varsinaisella neuvotteluviikolla pääneuvottelijoiden alaisuudessa työskenteli neljä työryhmää. Seuraava neuvottelukierros on määrä käydä elokuun lopussa.

Britannian hallitus on ilmoittanut, että parlamentti keskustelee EU-lainsäädännön muuttamisesta brittilaeiksi 7. syyskuuta.

Lähteet: AFP, Reuters

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and