EU vetää Unkarin oikeuteen kansalaisjärjestöjen rajoittamisesta

Euroopan unioni on aloittanut Unkaria vastaan oikeustoimet ulkomaista rahoitusta saavien kansalaisjärjestöjen kohtelusta.

– Olemme tutkineet uutta lakia kansalaisjärjestöistä ja todenneet, että se ei ole yhteensopiva EU-lain kanssa, komission ensimmäinen varapuheenjohtaja Frans Timmermans sanoi.

EU-komissio odottaa Unkarin reagoivan asiassa kuukauden kuluessa. Unkarin parlamentti sääti kesäkuussa lain, joka velvoittaa osan kansalaisjärjestöistä rekisteröitymään "ulkomailta tuetuiksi organisaatioiksi".

Velvollisuus koskee järjestöjä, jotka saavat ulkomailta yli 24 000 euroa tukea vuodessa. Tähän joukkoon kuuluu paljon pieniä kansalaisjärjestöjä.

Kriitikoiden mielestä Unkarin kesäkuussa säätämä, kansalaisjärjestöjä rajoittava laki on suunnattu yhdysvaltalais-unkarilaista miljonääriä George Sorosia vastaan.

Hieman ennen EU:n ilmoitusta pääministeri Viktor Orbánin hallitus sanoi, että se lopettaisi Sorosia vastaan hyökänneen julistekampanjan. Kampanjaa on kritisoitu juutalaisvastaisuudesta. Liikemies Soros on juutalainen.

Koulutusta koskeva oikeusjuttu jatkuu

Euroopan komissio ilmoitti myös, että se edistää erillistä oikeusjuttua Unkarin säätämästä laista, joka voisi sulkea Sorosin tukeman Keski-Euroopan yliopiston.

EU siirtyi uuteen vaiheeseen huhtikuussa aloitetussa oikeusjutussa. Unkarilla on kuukausi aikaa toimia myös koulutusta koskevan jutun suhteen. Muussa tapauksessa komissio voi viedä jutun Euroopan unionin tuomioistuimeen.

Lisäksi Euroopan komissiolla on meneillään rikkomusmenettely Unkaria, Puolaa ja Tšekkiä vastaan toteutumattomista turvapaikanhakijoiden siirroista.

Lähde: AFP

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and