EU-tuomioistuimelle suositus: Unkarin ja Slovakian täytyy hyväksyä turvapaikanhakijoiden siirrot

Unkarin ja Slovakian valitus turvapaikanhakijoiden siirrosta EU:n sisällä pitäisi hylätä, suosittelee EU-tuomioistuimen julkisasiamies.

EU-maat sopivat toissa vuonna, että 160 000 Kreikkaan ja Italiaan tullutta turvapaikanhakijaa sijoitetaan uudelleen EU:n sisällä tämän vuoden syyskuuhun mennessä. Tarkoituksena oli helpottaa Etelä-Euroopan maihin kohdistuvaa painetta.

Unkari ja Slovakia ovat pitäneet päätöstä laittomana ja suhteettomana. Ne vaativat EU-tuomioistuimelta, että päätös kumotaan.

Julkisasiamies Yves Bot suosittaa nyt tuomioistuimelle, että vaatimus hylätään. Tuomioistuin noudattaa ratkaisuissaan usein julkisasiamiehen näkemystä.

– Kiistelty päätös auttaa helpottamaan Italian ja Kreikan turvapaikkajärjestelmiin kohdistuvaa huomattavaa painetta kesän 2015 siirtolaiskriisin jälkeen… ja on siksi tarkoituksenmukainen tavoitteen saavuttamiseksi, Bot sanoo.

Monet Itä-Euroopan maat ovat kieltäytyneet noudattamasta taakanjaoksikin kutsuttua siirtojärjestelyä. EU-komissio ilmoitti kesäkuussa aloittavansa rikkomismenettelyn Unkaria, Puolaa ja Tshekkiä vastaan, koska ne eivät ole tehneet omaa osaansa turvapaikanhakijoiden sijoittamiseksi.

Tähän mennessä vain noin 24 000 ihmistä on saatu sijoitettua EU:n sisällä, ilmenee tiedoista, joita EU:n komission odotetaan julkaisevan keskiviikkona.

Lähteet: Reuters, AFP, STT

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and