EU-rahojen kavaltaja voi jatkossa saada peräänsä eurooppalaisen syyttäjän

BRYSSEL Euroopan unioni perustaa oman syyttäjänviraston tutkimaan vakavia EU-rahojen väärinkäytöksiä. Jäsenmaiden oikeusministerit pääsivät virastosta sopuun tänään torstaina kokouksessaan Luxemburgissa.

Syyttäjänviraston toiminnassa on mukana 20 EU:n 28 jäsenmaasta. Ruotsi, Tanska, Alankomaat, Puola, Unkari, Malta, Irlanti ja Iso-Britannia jättäytyvät pois viraston toiminnasta. Suomi on mukana.

Eurooppalainen syyttäjänvirasto EPPO toimii yhdessä kansallisten viranomaisten kanssa verkostomallilla. Virastoa johtaa eurooppalainen syyttäjä, mutta tutkintoja suorittavat käytännössä jäsenmaiden omat syyttäjät, jotka luovutetaan tutkintojen ajaksi EPPO:n käyttöön.

– Taloudellisten rikosten paljastaminen tehostuu. Huono päivä rikollisille, hyvä veronmaksajille, twiittasi oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) ensimmäisestä EU-kokouksestaan Luxemburgista.

Eurooppalainen syyttäjänvirasto on EU-mittakaavassakin miltei ikuisuusprojekti, sillä sen ensimmäiset esitykset tehtiin jo vuonna 2000. Nykyisestä ehdotuksesta on neuvoteltu neljä vuotta. Usea jäsenmaa on vastustanut toimivallan antamista EU:lle oikeusasioissa.

Syyttäjän on tarkoitus puuttua etenkin monimutkaisiin rikoksiin kuten unionin rakennerahojen väärinkäytöksiin tai rajat ylittäviin arvonlisäveropetoksiin.

EU:lla on jo oma petostentorjuntavirasto OLAF, mutta sillä ei ole toimivaltaa syytteiden nostamiseen, eikä jäsenmailla velvoitetta toimia sen suositusten mukaan. Viime vuonna OLAF selvitti yli 600 miljoonan euron arvosta väärinkäytöksiä.

Eurooppalaisen syyttäjänviraston perustaminen vaatii vielä Euroopan parlamentin hyväksynnän.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and