EU on huolissaan usien Venäjä-pakotteiden vaikutuksista Euroopan energiahankkeisiin – Nord Stream 2 voisi olla kohteena

EU:n komissio sanoi keskiviikkona olevansa huolissaan Yhdysvaltojen edustajainhuoneen hyväksymien uusien Venäjän vastaisten talouspakotteiden vaikutuksista. Pakotteet menevät seuraavaksi Yhdysvaltain senaatin käsittelyyn.

Pakotteet voivat vaikuttaa Euroopan energiariippumattomuuteen, sanotaan komission tiedotteessa.

Komissaarit keskustelivat kaavailluista pakotteista Brysselissä. Tiedotteen mukaan komissio on myös valmis vastatoimiin, jos Yhdysvallat ei ota eurooppalaisten etua huomioon.

Julkisuudessa on arvioitu, että pakotteet voivat vaikuttaa muun muassa Saksan ja Venäjän yhteiseen Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeeseen. Asiasta kirjoittaa esimerksi New York Times -lehti. Nord Stream vie venäläistä maakaasua Itämeren ali Saksaan.

– Pakotteet voivat vaikuttaa EU:n energiatuotannon hajauttamisen kannalta olennaisiin hankkeisiin, kuten Baltian maiden nestekaasuprojektiin LNG:hen, sanotaan komission lausunnossa.

Saksa varoittaa Yhdysvaltoja käyttämästä pakotteita politiikan tekoon

Myös Saksa on varoittanut Yhdysvaltoja. Saksan ulkoministeriön edustaja sanoo, että Yhdysvallat ei saisi käyttää mahdollisia uusia pakotteita talouspolitiikan välineenä.

Saksa sanoo lisäksi, että se haluaa tehdä yhteistyötä uusia pakotteita ajavan Yhdysvaltojen hallinnon kanssa.

Pakotteet kohdistuisivat tiettävästi muun muassa yhtiöihin, jotka auttavat kehittämään ja ylläpitämään Venäjän vientiin tarkoitettuja kaasuputkia.

Myös Venäjä varoitti keskiviikkona mahdollisten uusien pakotteiden vaikutuksista Venäjän ja Yhdysvaltojen suhteisiin.

Lähteet: Reuters, AFP, TASS

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and