EU-komissio lupaa aloittaa toimet Puolaa vastaan heti, jos Puola erottaa tuomareita

EU-komissio heilutti haaleaa keltaista varoituskorttia Puolalle keskiviikkona oikeusuudistusasiassa. Ensimmäinen varapuheenjohtaja Frans Timmermans ilmoitti, että Puolalle on lähetetty kehotus noudattaa EU-maiden yhteistä oikeusvaltioperiaatetta.

Käytännössä EU ei katso Puolaa hyvällä, jos se erottaa korkeimman oikeuden tuomareita.

– Olemme nyt lähettäneet viestimme, odotamme vastausta ja toimimme sen mukaan, Timmermans sanoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Puolalle on annettu kuukausi aikaa reagoida komission suosituksiin.

Toimet voivat alkaa jo pian

Timmermansin mukaan vastatoimet voidaan kuitenkin aloittaa jo kuukauden aikana, jos tilanne niin vaatii.

Tämä tarkoittaa sitä, että EU-komissio aikoo välittömästi käynnistää toimet pidättääkseen Puolan äänioikeuden EU:n ministerineuvostossa, jos Puola erottaa tuomareita tai pakottaa heitä eläkkeelle.

– Kaikki EU-kansalaisilla on oikeus itsenäisiin tuomareihin, jotka eivät toimi ministerin puhelinsoiton perusteella, Timmermans painotti.

Komissio on myös päättänyt aloittaa rikkomusmenettelyn Puolaa vastaan mahdollisesta EU-lain loukkaamisesta, eli EU käytännössä lähettää huomautuskirjeen Puolan hallitukselle. EU:n huolena on, että sukupuolien yhdenvertaisuus on uhattuna lain takia, joka määrittelee nais- ja miestuomareille eri eläkeiän.

Komission toiveena on, että edistystä asiassa on tapahtunut syyskuuhun mennessä.

– Käsi on ojennettu puolalaisille dialogia varten, Timmermans totesi.

Puolalla oikeus uudistukseen

Timmermans sanoi, että Puolalla on oikeus uudistaa oikeuslaitostaan.

– Pyydämme vain että se tehdään Puolan perustuslain ja EU:n perustamissopimuksen mukaisesti, hän totesi.

Hallituksen vastaiset mielenosoittajat kantavat käsissään kylttejä Puolassa.
Mielenosoittajat vastustivat Puolan hallitusta Lublinissa 22. heinäkuuta.Wojciech Pacewich / EPA

Puolan presidentti allekirjoitti tiistaina parlamentin hyväksymän lain, joka antaa oikeusministerille valtuudet irtisanoa ja nimittää alempien tuomioistuinten puheenjohtajia.

Presidentti lähetti sen sijaan takaisin parlamentin alahuoneeseen lain, joka olisi antanut oikeusministerille oikeuden irtisanoa korkeimman oikeuden tuomarit ja valita tilalle uudet, sekä lain, joka olisi lisännyt poliitikkojen määräysvaltaa tuomarinimityksissä.

Lait kuuluvat kansallismielisen ja oikeistolaisen Laki ja oikeus -puolueen ajamaan oikeusuudistukseen. Komission mukaan kaikki lait, myös presidentin hyväksymä, muodostavat uhan oikeusvaltiolle.

Lue myös:

Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtajan Sampo Vaarakallion raportti Varsovasta: Puolan lakimuutoksia vastustavat pysyvät kaduilla – "Olemme matkalla totalitarismiin"

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and