EU Britannialle: Älkää pantatko brexit-kantojanne

BRYSSEL EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier kehottaa Britanniaa kertomaan kantojaan eroneuvotteluissa käsiteltäviin asioihin jotta neuvotteluita voidaan jatkaa.

Seuraava neuvottelukierros järjestetään Brysselissä ensi viikon maanantaina. Britannialta on tähän asti saatu varsin niukasti tietoa siitä, mitkä ovat sen kannat esimerkiksi ns. erolaskuun eli siihen, miten se suhtautuu jäsenyyden aikana tekemiinsä taloudellisiin sitoumuksiin.

– EU:n kannat ovat selvät. Nyt meidän pitäisi saada tietää Britannian näkemykset näihin asioihin jotta pääsemme neuvotteluissa eteenpäin, Barnier sanoi tiedotustilaisuudessa käytyään kertomassa komission jäsenille neuvotteluiden etenemisestä.

Unioni on julkaissut internetissä kantansa yhdeksään brexit-kysymykseen kansalaisten oikeuksista ja rahakysymyksestä esimerkiksi ydinmateriaaliin liittyviin asioihin.

“Emme vaadi puntaakaan enempää”

Barnier sanoi, että Britannian pitää tunnustaa, että eroon liittyy myös taloudellisia seurauksia. Vasta sen jälkeen voidaan neuvotella tosissaan myös kansalaisten asemasta ja Irlannin rajan tilanteesta, jotka ovat neuvottelujen alkuvaiheen kaksi muuta aihetta.

– Emme vaadi Britannialta puntaakaan enempää kuin mihin se on jäsenmaana sitoutunut, Barnier sanoi.

Hän kuitenkin korosti, että jos taloudellista puolta ei ratkaista, Britannian ja EU:n tulevasta suhteesta on mahdotonta keskustella.

– En voi kuvitella, että tämä suuri maa ei olisi vastuullinen suhteessa sitoumuksiinsa. Se on ehtona luottamukselle, jota tarvitaan tulevissa neuvotteluissa, Barnier sanoi.

Britannian ulkoministeri Boris Johnson sanoi eilen tiistaina parlamentin alahuoneessa, että EU:n vaatimat summat ovat "kiristystä", ja antoi ymmärtää, että Britannia kieltäytyisi maksamasta. Hän viittasi julkisuudessa liikkuviin arvioihin, joiden mukaan erolasku voisi nousta jopa sataan miljardiin euroon.

Brexit-kansanäänestyksen alla Johnson kampanjoi eron puolesta ja lupaili, että eron myötä säästyvät 350 miljoonaa puntaa viikossa käytettäisiin Britannian terveydenhoitoon.

Ulkoministeri Bors Johnson
Britannian ulkoministeri Boris Johnson.Facucdo Arrizabalaga / EPA

Michel Barnier otti keskiviikon tiedotustilaisuudessa kantaa myös Britannian ehdotukseen EU-kansalaisten asemasta Britanniassa eron jälkeen. Hänen mukaansa Britannian tarjous ei ole riittävä, sillä ehdotus ei sallisi EU-kansalaisten jatkaa elämäänsä Britanniassa samoilla ehdoilla kuin he asuvat siellä nyt.

EU edellyttää, että kansalaisten oikeudet lankeavat jatkossakin EU-tuomioistuimen toimivaltaan. Barnier'n mukaan asiasta pitäisi säätää erosopimuksessa, ei pelkästään Britannian omassa lainsäädännössä.

Brexit-neuvotteluiden ensimmäinen kierros käytiin Brysselissä juhannusviikolla. Tapaamisessa brexit-ministeri David Davis ja Barnier sopivat lähinnä neuvottelujen aikataulusta ja käytännön järjestelyistä.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and